Augusztustól 26 GHz-en is szolgátlat a GTS

A GTS Hungary a műszaki kivitelezések befejezése után augusztustól indítja el szolgáltatásainak értékesítését a 26 GHz frekvenciasávon. Az Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) által kiírt pályázaton elnyert frekvenciatartományokban a GTS kis hatótávolságú, garantált sávszélességű adatátviteli hálózatok létrehozását tudja biztosítani vállalati ügyfelei részére – közölte az alternatív szolgáltató.

Bari Tamás, a GTS Hungary értékesítési igazgatója azt mondta, hogy a cég az új technológia segítségével a kis- és középvállalkozások minden telekommunikációs igényére költséghatékony megoldást tud kínálni, és növelni tudja szolgáltatási területének méretét. Az első ütemben a GTS tíz budapesti és két vidéki állomás kiépítését tervezi, ezt 2013-ban még tizenkét egység követi a fővárosban és vonzáskörzetében, a beruházás költsége eléri a 300 millió forintot.

„A piacon jelenleg elérhető legmagasabb műszaki színvonalú eszközt használjuk, amely nem csak minőségével, de egyszerű telepíthetőségével is hozzájárul a technológia gyors bevezetéséhez” – nyilatkozta Ökrös Imre, a GTS Hungary műszaki igazgatója. Az új technológia a meglévő pont-pont és pont-multipont alapú mikrohullámú rendszereket egészíti majd ki. Az újonnan érkező igényekre többfajta megoldási javaslatot kínál majd a rendszer, amelynek kapacitása bázisállomásonkénti eléri a 600 Mbit/secundumot.

Amint arról beszámoltunk, a 26 GHz-es frekvenciasáv egyes alapblokkjaira kiírt pályázat eredményét márciusban hirdette ki az NMHH. Ezen mind az öt nyilvántartásba vett résztvevő szerzett frekvenciatartományokat: a GTS 150 millió forintért 2, a Telenor 333 millió forintért 4, az MVM 450 millió forintért 6, a Vodafone 499 millió forintért szintén 6, míg a Magyar Telekom 80 millió forintért 4 alapblokk 15 éves használati jogát vásárolta meg.

Előzmények