Kiemelkedő magyar siker egy nemzetközi hackerversenyen

Harmadik helyezést ért el a kancellar.hu információbiztonsággal foglalkozó tanácsadó cég magyar etikus hackerekből álló csapata az EC-Council által szervezett CyberLympics világbajnoki döntőjén. A világ első, az ENSZ kiberbiztonsági szervezete (IMPACT) által támogatott nemzetközi etikus hackbajnoksága kétfordulós volt, a világbajnoki döntőt kontinensenként megrendezett selejtezők előzték meg, s minden földrészről az első két csapat jutott tovább a virginiai Chantillyben megrendezett világbajnokságra. A döntőben az első helyen a holland „hack.ers”, a második helyen az amerikai „ICF International”, harmadik helyen pedig a magyar „Six Pistols” csapat végzett.

A versenyt az EC-Council 2011-ben azzal a céllal hívta életre, hogy világszerte növelje az információbiztonsági tudatosságot, és elősegítse az etikus hackerek elfogadottságát. Ugyanakkor nem titkolt szempont volt az is, hogy így új tehetségek felfedezésére és új módszerek kidolgozására is alkalom nyílhat.

A világverseny döntőjében maximum hatfős csapatok versenyeztek egymás ellen nyolc órán át. A csapatoknak a saját gépeiket kellett megvédeniük a külső támadásoktól, de közben a mások által védett gépeket is folyamatosan támadták. Kiegészítő feladatként adott volt néhány speciális lakat is, amelyeket kulcs nélkül, sérülésmentesen kellett kinyitniuk (lockpicking).

„A magyar csapatnak a legnagyobb kihívást a csapaton belüli feladatok megosztása jelentette” – mondta el Berkes Gábor, a kancellar.hu információbiztonsági szakembere, a Six Pistols csapatkapitánya. „Sajnos egy utolsó pillanatban beütött megbetegedés miatt mi csak öten mentünk, tehát eggyel kevesebben voltunk, mint a többi csapat. Pont a lockpickinges szakemberünk hiányzott, így a lakatokkal igencsak meggyűlt a bajunk. De a jó csapatmunka és a váratlan, új helyzetekre történő gyors reagálás eredményeképpen így is sikeresek tudtunk lenni” – nyilatkozta a Berkes Gábor, majd hozzátette, hogy minden magyar szakembert csak biztatni szeretne, bátran próbálják ki magukat hasonló versenyeken, mert a magyar információbiztonsági szakemberek tudása világszínvonalú.

Azóta történt

Előzmények