Hajók vágták át a telekommunikációs kábeleket Dubainál

Vizsgálatok kiderítették, hogy két hajó okolható az ázsiai térséget januárban sújtó kommunikációs problémák egy részéért: nagyjából két és fél hónappal ezelőtt ebben a régióban több tengeralatti adatkommunikációs kábel is megsérült vagy elszakadt, melynek következtében az érintett országokban nemcsak az internetelérés akadozott, de más, az internetes gerinchálózatra épülő szolgáltatásoknál, így például egyes telefonhálózatokban is sorozatosak voltak a kimaradások.

Bár az egyiptomi hatóságok korábban kizárták, hogy hajók lennének a felelősek a kábelszakadásért (akkor ezért sokan szabotázsakcióra gyanakodtak), mostanra kiderült, hogy az öt esetből legalább egyszer mégis tengerjárók okozták a sérülést.

Az illetékes szervek a minap két hajót tartóztattak fel Dubai partjainál, melyek jó eséllyel felelősek az egyik telekommunikációs kábel elszakadásáért. A hatóságok figyelmét minderre az infrastruktúra tulajdonosa, a Reliance Globalcom hívta fel, miután műholdképek alapján megállapították, hogy két hajó, az MV Hounslow és az MV Ann a térségben tartózkodott az incidens idején.

Mint kiderült, a két tengerjáró (az egyik iraki, a másik koreai zászló alatt hajózik) valóban a hajóforgalom elől egyébként elzárt területre tévedt az év elején, és egy vihar miatt horgonyt vetettek – valószínűleg ez okozta a kábelek sérülését. Lapértesülések szerint a koreai hajót elengedték a hatóságok, miután a tulajdonos hajlandó volt kártérítést fizetni, az iraki tengerjáró viszont továbbra is Dubaiban vesztegel, ráadásul a legénység két tagját – egyelőre konkrétan meg nem nevezett okból – őrizetbe vették. „Az ügyet átadták az illetékes hatóságoknak, melyek hamarosan megteszik a további lépéseket” – nyilatkozta a Reliance Globalcom szóvivője útján.

Januárban először Egyiptom partjainál sérült meg egy tengerfenékre fektetett telekommunikációs kábel, nem sokkal később pedig a Katart és az Egyesült Arab Emirátusokat összekötő vezeték szakadt el. A közel-keleti térséget és Indiát érintette a Földközi-tengernél történt kábelsérülés, melyet utolsóként, a sorban negyedikként követett a Dubai partjainál bekövetkezett, feltételezhetően a két említett hajó által okozott, nem szándékos rongálás.

Azóta történt

Előzmények