Három szolgáltató kínálja Európában az iPhone-t

Három európai mobilszolgáltatóval állapodott meg az Apple az iPhone európai forgalmazásának első lépcsőjében – értesült a Financial Times német kiadása. Az elmúlt napokban aláírt szerződések szerint Németországban a T-Mobile, Franciaországban az Orange, Nagy-Britanniában pedig az O2 kínálatában jelenik meg az agyonemlegetett készülék. A gazdasági lap forrásai szerint a szolgáltatók nem mindennapi engedményeket tettek az amúgy is pökhendi tárgyaló hírében álló amerikai cégnek az iPhone megszerzése érdekében: beleegyeztek abba, hogy a készülékkel folytatott beszélgetésekből és az adatforgalomból származó bevételek 10 százalékát átadják az Apple-nek.

„Nem egyenlő felek közti tárgyalások voltak ezek, egyértelműen az Apple diktált” – idéz egy szakértőt a Financial Times, miközben rámutat: a megállapodások a mobilgyártók és -szolgáltatók közti hatalmi egyensúly eltolódását jelzik. Korábban csupán egyetlen gyártó, a BlackBerryt feltaláló Research In Motion tudott részesedést vindikálni magának a forgalomból. Az USA-ban az iPhone forgalmazására exkluzív jogot elnyerő AT&T szintén fizet az Apple-nek százalékot a bevételek után.

Az Apple azt sem engedi meg a mobilszolgáltatóknak, hogy – ahogy a legtöbb készülék esetében szokás – jelentős kedvezményekkel kínálják az iPhone-t a csomagjaikban. Az Egyesült Államokban a két változatban elérhető készülék ára 499, illetve 599 dollár.

A telefont idén ősszel egyelőre csak a fenti három európai országban vezetik be. A kontinens többi országában csak jövőre jelenik meg, egy időben az ázsiai premierrel – írja a Financial Times.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények