Hatalmasat gyorsult az Opera

A legújabb verzió spórol az akkumulátorral, és egy szempillantás alatt elindul. A fejlesztői változatba pénz- és architektúraváltó is került.

Megjelent az Opera böngésző legújabb verziója, az Opera 41. Az egyik legfontosabb újdonság, hogy a korábbiakhoz képest a hideg- és melegindítás egyaránt 86 százalékkal igényel kevesebb időt, ha rengeteg fület (a tesztben 42 oldallal dolgoztak) kell betöltenie a programnak. Még tíz fül esetén is 50 százalék feletti a gyorsulás - írja a közlemény.

Az akkumulátorkímélő mód használatával az Opera próbál olyan videokodeket választani, amit tud hardveres gyorsítással használni, ezzel a WebRTC alapú képi csevej takarékosabban üzemelhet. Ha nincs alkalmas kodek, akkor a pixelszám limitáció eszközét bevetve csökkenti a CPU használatot.

Az Opera fejlesztői változata is megújult, a 42.0.2392.0 verzió automatikus pénzváltó funkcióval bővült, az Európai Központi Bank adataiból dolgozva 32 pénznemet ismer a rendszer. Ez még nem tökéletes, az első indításnál még lehetnek problémák, ezért telepítés után újra kell indítani a böngészőt, hogy jól fusson a kiegészítő.

Az új verzió online telepítője magától dönt az architektúrának megfelelő változat letöltéséről, sőt lehetőséget biztosít arra, hogy a 32 bites változatból 64 bitesre váltsanak a felhaználók, a korábbi beállításaikat és előzményeiket megtartva, a 32 bites programot pedig automatikusan eltávolítva.

Az új fejlesztői változat két ismert hibával érkezik, a VPN be- és kikapcsolása összeomlasztja a böngészőt, illetve Windows 10 rendszereken a 32-64 bites váltással nem tudták még megoldani a készítők, hogy az Opera legyen az alapértelmezett böngésző, ezért itt a manuális eltávolítást javasolják.

Azóta történt

  • Kipróbálható az Opera Neon

    Az új böngésző látványos, ám rendkívül fapados. A fejlesztés ezen szakaszában ez megbocsátható, de sokat kell még dolgozni rajta, hogy valódi alternatívát jelentsen.

  • Minden platformon támogatja a WebAssemblyt az új Firefox

    Arról is szól, ha olyan oldalon akarjuk beírni a jelszavunkat, amelyiket nem védi a HTTPS. A Mozilla böngészője többé nem támogatja a NPAPI plugineket.

  • Megjelent az Opera Max 3.0

    Publikus Wi-Fi-n is képes biztonságban tartani az adatainkat, miközben folyamatosan spórol a forgalommal. Kérdés, hogy eljut-e az emberekhez?

Előzmények