A diákok megmutathatják, hogy tanítanák az informatikát

A Fülemüle hálózatnak a hallássérült fiatalok integrált oktatását megkönnyítő alternatív pedagógiai módszerek fejlesztése, kipróbálása és közzététele terén közösen elért eredményeit 2010-ben a Tempus Közalapítvány a Hálózati tanulási díjjal jutalmazta. A hálózathoz tartozó intézmények a díjjal járó 200 000 forint támogatást egy országos informatika tehetségkutató verseny megszervezésére, az azon eredményes tanulók díjazására használják fel. A versenyt 2010 decemberében hirdették meg „Én így tanítanám az informatikát” mottóval.

A résztvevőknek az oldalról letölthető útmutatás alapján egy informatikai óra tananyagát kell összeállítani, ahhoz bemutatót készíteni. Témaként a vezeték nélküli hálózati eszközök, a háttértárolók, a közösségi portálok használata, a keresők használata, a tabulátor használata és a kördokumentumok készítése választható.

A versenyre két kategóriában lehet nevezni: az általános kategóriában 8-10. osztályos, a speciális kategóriában pedig hallássérült általános és középiskolás tanulók jelentkezését várják. A lebonyolítás két fordulóban történik. Az első fordulóban a diákok által készített tanterveket az iskolájuk informatikai tanáraiból álló zsűri értékeli, majd a három legjobbat továbbküldi a második, már országos fordulóba. Ebből következik, hogy a versenyre nem az egyes tanulóknak, hanem az iskoláknak kell neveznie, erre február 1-jéig van lehetőség.

Az országos fordulóban az iskolák a versenybizottságtól kapják meg a feladatot, legkésőbb 2011. március 1-jéig. Ennek megoldására egy hét áll a tanulók rendelkezésére, legkésőbb március 7-ig vissza kell küldeni a szervezőknek e-mailben a megoldást. Ezt követően a legjobbak egy döntő keretében mutathatják be pályamunkáikat, és itt hirdetik ki a győzteseket is. Mindkét kategóriában az első helyezett 50 ezer, a második 30 ezer, a harmadik 20 ezer forintos vásárlási utalványt nyer, melyet számítástechnikai eszközök vagy könyvek vásárlására lehet felhasználni.

Nevezni a verseny weboldalán lehet, ahol további részleteket is megosztanak a szervezők.

Azóta történt

Előzmények