Huszonkét kistelepülésre vitt internetet a Synergon

Összesen 22 településen érhető el novembertől a széles sávú internet annak a projektnek az eredményeképpen, amely két kistérség összefogásában, uniós és állami támogatással valósult meg. A közel félmilliárd forint összértékű fejlesztés kivitelezője a Synergon Informatika Nyrt. volt, amely szeptemberben – a Gazdasági Versenyképesség Operatív Program (GVOP) pályázatain nyertes 44 projekt közül az elsők között – adta át az eddig tesztüzemben használt hálózatot.

A broadband internet-hozzáférés megteremtésére két kistérségből Gönc, Abaújvár, Göncruszka, Hernádszurdok, Hidasnémeti, Kéked, Pányok, Telkibánya, Tornyosnémeti, Zsujta Abaújszántó, Baskó, Sima, Boldogkőújfalu, Boldogkőváralja, Arka, Fony, Mogyoróska, Regéc, Hejce és Vilmány pályázott. A társulás kistérségenként 199 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert el az EU GVOP-tól, azaz összesen 398 millió forintot. Az önrész jelentős részét a Belügyminisztérium által biztosított vissza nem térítendő önerőalapból finanszírozták, mely újabb 51, illetve 44 millió forintot jelentett kistérségenként. A két projekt összértéke 531 millió forint volt.

A beruházás során Göncruszkán egy internetelérésre alkalmas mikrohálózatot létesítettek; Gönc Abaújvár, Hernádszurdok, Hidasnémeti, Kéked, Pányok, Telkibánya, Tornyosnémeti, és Zsujta, Abaújszántó, Baskó, Sima, Boldogkőújfalu, Boldogkőváralja, Arka, Fony, Mogyoróska, Regéc, Hejce, Vilmány településeken pedig triple play szolgáltatásra alkalmas kábeles hálózat épült ki. A településeket összekötő optikai gerinc Göncnél és Boldogkőváralján csatlakozik az országos gerinchálózatra. A projekt megvalósítása közel másfél évet vett igénybe – áll a Synergon közleményében.

Azóta történt

Előzmények