Ingyenes Office-szal támad az IBM

Hirdetés

A webes Office-alternatívák mellett tegnaptól egy „újabb” offline kihívója is van a Microsoft meghatározó piaci részesedéssel rendelkező irodai programcsomagjának: az IBM Lotus Symphony. A szoftver a nyílt forráskódú OpenOffice.org-ra épül, és ahhoz hasonlóan ingyenesen használható mind magán-, mind üzleti célra. Valójában tehát nem új termékről van szó, szakértők szerint mégis minden eddiginél komolyabb fenyegetést jelenthet a csomag a Microsoft Office számára.

Az IBM már korábban is próbálkozott a redmondi szoftveróriás betámadásával a PC-s szoftverek piacán, ám OS/2 operációs rendszere és a SmartSuite irodai pakk nem tudott komoly részesedést szerezni a piacon. Most új taktikát választott. A vállalat már jó ideje dolgozott az OpenOffice.org fejlesztette nyílt forrású csomaggal, és – amint a múlt héten bejelentették – mostantól önálló teamet szentel a projektnek, amelyet saját technológiáival is támogat.

Ez pedig – a most kiadott saját verzióval együtt – óriási lendületet adhat a projektnek. „Az IBM olyan termékekkel száll be, amelyeket az IBM támogat, az IBM márkával és az IBM-szolgáltatásokkal” – magyarázta a New York Times-nak az IDC egyik elemzője, mi mindent jelenthet a vállalatok számára a lépés. Sokan úgy látják: ahogy az ezredforduló környékén kulcsszerepet játszott az IBM hangsúlyos támogatása a Linux vállalati térnyerésében, úgy ismétlődik meg most ugyanez a forgatókönyv az OpenOffice-szal. Az IBM motivációi között ezúttal ott sejthető az OpenDocument dokumentumformátum erőltetése is – ez az ISO-szabványosítási folyamat első körében megbukott Microsoft Office Open XML már szabványos alternatívája.

Az IBM Lotus Symphony letölthető a vállalat honlapjáról.

Azóta történt

Előzmények