Gyárbirodalom építésén dolgozik az Intel?

A jelentések szerint Pat Gelsinger vezérigazgató titkos látogatásokat tett Japánban, Indiában és Tajvanon is, újabb gyárak építése kezdődhet?

A japán MyNavi jelentése szerint Pat Gelsinger, az Intel vezérigazgatója a múlt héten Japánban, Indiában és Tajvanon is járt, miközben hivatalosan nem jelentettek semmit az utakról.

A MyNavi úgy értesült, hogy Gelsinger a helyi minisztériumok vezetőivel és politikusokkal találkozott. A feltételezések szerint az Intel élne azzal a lehetőséggel, hogy Japán nagyon szeretne komolyabb tényezővé válni a chipgyártás területén. Az ország több jelentés és politikai nyilatkozat szerint is komoly összegeket fordítana erre a következő évtized során, technológia és kapacitás terén is. Mivel korábban amerikai-japán technológiai szövetségről és az Intel, IBM együttműködéséről is beszéltek, a TSMC segítségét pedig legfeljebb néhány évig venné igénybe az Intel, ezért a szakértők szerint a Japán felé nyitás is logikus lépés lenne a vállalat számára.


[+]

India miniszterelnökével biztosan találkozott Gelsinger (erről tweetelt is), a MyNavi szerint kapacitásbővítésről egyeztettek, és Modi már jóvá is hagyott egy 9,6 milliárd dolláros csomagot a helyi félvezetőipar élénkítésére – ez a nagy cégek indiai gyárbefektetéseit segíti.

Gelsinger találkozott továbbá a TSMC vezetőivel is – tajvani médiaspekuláció szerint szerverchipek gyártását rendelhette meg, hogy az Intel megszorongassa az AMD-t. Emellett készlethiányos termékeket rendelhetett, továbbá a 3 és a 2 nm-es kapacitás bővítését kérhette.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények