Intel: fényes előrelépés

Az Intel kutatói a szilíciumlapka-gyártás továbbgondolásával jelentős előrelépést tettek az olyan vadonatúj, tranzisztorszerű eszközök előállítása terén, amelyek az adatot fénysugárrá alakítják. A szabványos szilíciumlapkából előállítható fotonikai (száloptikai) modulátorral rendkívül alacsony költségű, nagy sávszélességű száloptikai kapcsolat alakítható ki PC-k, szerverek és egyéb elektronikai eszközök között, valamint a számítógépeken belül.

A kutatók a fénysugarat két külön sugárra osztják, ahogy az áthalad a szilíciumlapkán, majd ezután egy vadonatúj, tranzisztorszerű eszköz segítségével az egyik fénysugarat elektromos töltéssel találják el, ami fáziseltolódást eredményez – írja a Nature. Amikor a két fénysugár újra egyesül, a két ág között létrejött fáziseltolódás hatására a szilíciumlapkából kilépő fénysugár egy gigahertznél nagyobb frekvenciával kapcsol ki és be, a korábban elért sebességnél ötvenszer gyorsabban. A fény ki- és bekapcsolási mintája átalakítható az adatátvitelhez szükséges 1 és 0 értékké.

"Fontos lépést tettünk az olyan optikai eszközök előállítása felé, amelyek fénysebességgel tudnak adatokat mozgatni a számítógép belsejében" – mondta Patrick Gelsinger, az Intel vezető alelnöke és műszaki igazgatója. "Olyan újdonság ez, amely alapjaiban rázza meg az iparágat. Felgyorsíthatja az internetet, lehetővé teheti a nagy teljesítményű számítógépek előállítását és a sávszélességfaló alkalmazások, például az ultranagy felbontású megjelenítő vagy a vizuális felismerőrendszerek használatát."

A száloptikai eszközök gyártásához eddig drága és egzotikus, bonyolult előállítású anyagokra volt szükség, így felhasználásuk olyan speciális piacokra korlátozódott, mint például a távolsági hálózatok és a távközlés. Az a tény, hogy az Intel szilíciumalapú optikai modulátorokat állít elő egy gigahertzet meghaladó teljesítménnyel, bizonyítja, hogy a szabványos szilíciumlapkák segítségével a nagy sávszélességű optikai eszközök előnyei a feldolgozás és kommunikációs alkalmazások sokkal szélesebb körében használhatók ki.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Előzmények