Internetes böngésző autista gyerekeknek

John LeSieur szoftveres szakember különleges vállalkozásba fogott, amikor 6 éves, autista unokája számára fejlesztett egy programot, mivel a kisfiú, Zackary nem tudta használni a hagyományos eszközöket – betegségéből következően megrémítették az eszközök és a látvány, s a véletlenül bejövő oldalak. A nagypapa hiába keresett olyan programot, amely megfelelne az igényeknek, ezért csinált ő maga egyet: a Zac Browser For Autistic Children nevű alkalmazást.

Ez a még kísérleti fázisban lévő böngésző erősen szelektív tartalmat kínál, a gyerek számára tervezett szórakoztató és megnyugtató látvány mellett minden felnőtt tartalmat letilt. A sajátos felületen a funkciók kezelését LeSieur igyekezett a lehető legegyszerűbbre szabni, hogy ez ne okozzon gondot és frusztrációt – például redukálta a megtanulandó billentyűfunkciókat, s az egér jobb gombjának használatát is kiiktatta. A képernyőn megjelenő ikonok nagyobbak a szokásosnál, s kerülik a szem számára agresszív reklámok, az extrém színű vagy formavilágú weblapok megjelenítését.

Zac Browser

A súlyos kommunikációs problémát is okozó autizmustól szenvedő Zackary az édesanyja szerint gyorsan megbarátkozott a Zac böngészővel, s szívesen használja zenehallgatásra és játékra – másra, legalábbis egyelőre nincs szüksége. A kisfiú korábban a gyakran nekitámadt a televíziónak az ott látható képek nyomán, de az új programmal a számítógép esetében ilyenről szó sincs.

A szűrt tartalmat és az autista gyerek számára elfogadható, barátságos világot nyújtó szoftverről az eddig megkérdezett, a betegséggel fogalkozó szakemberek elismerően nyilatkoztak.

Előzmények