Ipari kémek iPoddal

Egy új felmérés szerint a hordozható zenelejátszók időzített bombaként ketyegnek a nagy-britanniai irodákban. A közeljövőben megjelenő elemzés szerint az Egyesült Királyságban az alkalmazottak majdnem negyede az mp3-as lejátszóját vagy memóriakártyáját használná céges információk ellopására, 59 százalékuk szerint pedig vállalatuk ellenőrzési rendszere jelenleg alkalmatlan egy ilyen típusú adatlopás megakadályozására vagy leleplezésére.

Ez a megdöbbentő eredmény része annak a jelentésnek, melyet YouGov készített a Hummingbird szoftverfejlesztő cég kérésére, akik a Nagy-Britanniában rohamosan növekvő információlopás miatt kérték a vizsgálatot. A megbízó cég ugyanis felfigyelt arra, hogy milyen nagymértékben elszaporodtak a munkahelyeken az mp3-as lejátszók, s kíváncsiak voltak, vajon van-e összefüggés a két tény között. A vizsgálatot közel 1400 üzleti döntéshozó körében végezték el.

A kapott eredményeket elemezve egy biztonságtechnikával foglalkozó szakember arra hívta föl a figyelmet, hogy a zenelejátszóval elkövetett információlopást majdhogynem lehetetlen felderíteni, hiszen a digitálisan tárolt zeneszámok mellett ezek az eszközök bármilyen adatsor rögzítésére alkalmasak. Az Apple iPodja különösképpen megfelelő erre a célra – bár a tervező cég nyilvánvalóan nem erre szánta eszközét. A kis lejátszó nagy tárhellyel rendelkezik, a képernyő pedig lehetővé teszi a tárolt adatok közötti tallózást. A biztonságtechnikai szakértők szerint az a legnagyobb baj, hogy a felhasználó könnyedén fel tudja másolni az eszközre a fontos adatokat, majd le is tudja törölni őket, anélkül hogy a merevlemezről végleg eltüntetné. Egy vizsgálat, amelyik ellenőrzi a tárolt fájlokat, csak zeneszámokat mutat ki. De ha egyszer kiviszik az épületből az eszközt, akkor egy számítógép segítségével könnyedén visszanyerhetik az ellopni kívánt adatokat. Az olyan eszközök esetében pedig, mint az iPod Shuffle, melyek nem rendelkeznek kijelzővel, még problémásabb az ellenőrzés, a biztonsági őröket is fel kell készíteni a technológiára; ráadásul ez sem biztos, hogy elegendő, hiszen ha egyszer csatlakoztatták is egy számítógéphez az eszközt, még meg is kellene találni rajta a gyanús fájlokat.


Az iPodjukat keresik...

Tony Heywood, a Hummingbird európai vezetője szerint ideje megkongatni a vészharangot, mert a cégeknek új információvédelmi stratégiát kell alkalmazniuk. A technológiai fejlődés mind könnyebbé teszi a tolvajok dolgát, s mind nehezebbé az ellenőrzést. A szakember bízik abban, hogy nem az eszközök tiltása vagy folyamatos vizslatása, hanem hatékonyabb módszerek kidolgozása oldja majd meg a problémát. Véleménye szerint a cégek információkezelésben mutatott hanyagságán kellene változtatni. Szóba jöhet egy olyan rendszer kidolgozása is, amely a fájlok megtekintését igen, letöltését viszont nem engedélyezi, de az is nagyban csökkentené a kockázatot, ha minden egyes esetben pontosan dokumentálnák azt, hogy ki és mikor nyitott meg munkahelyén egy bizalmas dokumentumot.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények