iPhone-macerák


Ilyeneket csináltak

Az Apple a múlt héten büszkén mutatta be a forradalminak és egyedülállónak kikiáltott iPhone-t. Az azóta eltelt rövid idő eseményei is arra utalnak, hogy nem mindennapi termékről van szó – legalábbis ha azt nézzük, hogy egymás után jönnek a készülékhez kapcsolódó jogi konfliktusokról szóló hírek. A Ciscóval zajló húzd meg, ereszd meg jellegű birkózás közepette ugyanis az Apple képviselői vigyázó szemüket egy aprónak tűnő eseményre vetették.

Történt, hogy az Apple ausztrál rajongói nem bírták kivárni, míg az iPhone a boltokba kerül, s leutánozták a készülék felhasználói felületét, készítettek egy szoftvert, amelyet fel lehet telepíteni a versenytársak Windows Mobile és a Palm operációs rendszereket használó okostelefonjaira, s ezt a programot letölthetővé is tették az xda-developers.com fórumán. Ezek a skinek nem egészítik ki új funkciókkal a telefonokat, csak az ikonok és a megjelenés utánozza az iPhone-ét. Ám az Apple nem hagyta annyiban a dolgot, azonnal ráuszította a jogászokat a lelkes, ám óvatlan fanokra. Az ügyvédek megírták leveleiket, melyben a jogsértő tartalom eltávolítását követelték, ugyanakkor azokat az újságírókat, bloggereket is megkeresték, akik tudósítottak a szoftver letöltési lehetőségéről.

Paul O’Brien, egy Windows Mobile közösségi honlap üzemeltetője is levette oldaláról az iPhone skin linkjét, helyén most az O’Melveny & Myers LLP ügyvédi iroda levele olvasható, s benne: „Bár nagyra értékeljük az iPhone iránt tanúsított érdeklődését, az oldalon található ikonok és a képernyőképek az Apple tulajdonát képezik.”

Az Első Kiegészítés visszavág

Az Apple lépése nagy felháborodást váltott ki, a szakértők erőszakoskodással és notórius kötekedési ingerenciával vádolják a céget. Michael Arrington, a TechCrunch befolyásos szerzője úgy vélekedik, hogy az Apple lépése abszolút nonszensz. „Ha az Apple ki akarja deríteni, hogy ki készítette a Windows Mobile-ra alkalmazható felületet, az rendben van. De megfélemlíteni a bloggereket, akik egyszerűen csak továbbadták az információt, az már más kérdés.” Ráadásul a tartalom eltávolítására tett lépéseik az egyébként viszonylag szűk körben ismert letöltési lehetőségnek hallatlan publicitást adtak. (Talán ez volt a cél? :)) )

Nem ez az első eset egyébként, hogy az Apple bloggereket és weboldalakat működtetőket vádol jogsértéssel. Egy 2004-ben indított eljárásban a cég három bloggert vádolt meg egy még meg nem jelent termékükről szóló „kereskedelmi titkok” közzétételével. Várakozásaik szerint így tudhatják meg azt, hogy ki szivárogtatta ki az információkat. Az Apple javára döntő első fokú eljárás után a vádlottakat az Electronic Frontier Foundation vette a szárnyai alá, s a fellebbezés nyomán a következő határozat már elutasította az Apple azon érvelését, miszerint a bloggerek „nem igazi újságírók”, tehát nem védi őket az alkotmány Első Kiegészítése, mely az újságíróknak lehetőséget ad arra, hogy forrásaikat ne fedjék fel. Franklin Elia bíró azon a véleményen volt, hogy ha az Apple bűnöst keres, akkor találják meg azt, aki kiadta a bizalmas információt. Ezek után a vállalat visszavonta a keresetet, ám nem hagyják annyiban, s a Legfelsőbb Bíróság elé viszik az ügyet.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények