Kibertámadás érte Iránt, az internet is bedőlt az országban

Iránban hivatalosan is megerősítették, hogy tegnap széles körű, az ország teljes internetes hálózatát érintő támadást szenvedtek el, melynek következtében ez a kommunikációs csatorna ideiglenesen megbénult.

Mehdi Akhavan Behabadi, a kibertér biztonságáért felelős miniszter azt közölte az állam hivatalos hírügynökségével, hogy a különösen heves támadás az iráni infrastruktúra kritikus pontjait, illetve távközlési vállalatait vette célba, és az események jellege miatt gyakorlatilag használhatatlanná tette az országban a netet, mivel a sok gigabájtos forgalom a vártnál jobban lelassította a hálózat működését. A politikus szerint egyértelmű, hogy a nukleáris, az olajtermelő és az információs hálózatokat érintő támadás szervezett volt.

Az állítólagos nukleáris fegyverfejlesztések miatt sok ellenséget szerző Iránban egyre nagyobb gondot okoz a hálózatok és informatikai rendszerek védelme (elegendő csak a hírhedtté vált Stuxnetre utalni), nem véletlenül nyilatkozta szeptember a Forradalmi Gárda vezetője, hogy gőzerővel dolgoznak a „kibervédelmen”, mivel ezt sokkal veszélyesebbnek tartják, mint a valódi fizikai fenyegetést. Ennek nyilvánvalóan része, hogy a már eddig is szigorúan ellenőrzött, szűrt és korlátozott iráni internetforgalmat nemrég még tovább szűkítették, és lassanként elérik azt, hogy az ország egyre inkább egy sajátos, „egy országra kiterjedő” hálózattal kezd rendelkezni.

Azóta történt

Előzmények