Jóban lesz az internettel az Office 14


William H. Gates

A következő Office egyes alkalmazásai már online is elérhetők lesznek – jelezte egy kaliforniai fejlesztői konferencián a hétvégén Bill Gates Microsoft-elnök. Amint a PC World híradásából kiderül, bár az új generációs irodai programcsomag minden funkciója továbbra sem lesz elérhető böngészőn keresztül, bizonyos feladatokat így is el lehet majd végezni – hasonlóan az Exchange Server 2007-ben biztosított Outlook Web Access webmailszolgáltatáshoz. „Az Outlook Web Access nem egy teljes Office, de ha egy internetkávézóban akar az ember kapcsolódni, sok szolgáltatást elér vele. Az Office 14 moduljainak tervezésekor az Outlook Web Access lebeg a szemünk előtt” – fogalmazott Gates egy hallgatói kérdésre válaszolva.

Ez volt az első alkalom, hogy a szoftvervállalat nyilvánosan (kód)nevén nevezte a terméket, megerősítve az interneten terjedő pletykákat, melyek szerint a program fejlesztési kódneve Office 14. Gates arról nem beszélt, hogy az új irodai programcsomag kiadását mikor tervezik. Az interneten az a hír járja, hogy a termék első bétája még az idén megjelenhet, végleges változat viszont csak 2009-ben lesz.

A kérdés egyébként arra vonatkozott, hogy tervezi-e a Microsoft a Google Alkalmazásokhoz (Apps) hasonlóan webre költöztetni irodai programcsomagját. A Google kevesebb szolgáltatást nyújtó online pakkját ma még elsősorban kisebb vállalkozások használják, de idővel komoly konkurenciája lehet a Microsoft Office-nak. A redmondi szoftvervállalatot sokszor éri kritikai amiatt, hogy nem igyekszik eléggé az alkalmazásait felpakolni az internetre, de Gates válasza alapján most úgy tűnik, a következő Office esetében már törekednek az online használhatóság biztosítására is. „Lehet, hogy a táblázatokban minden adatmodellt nem fogunk tudni online beállítani, de a dokumentumokat lehet majd olvasni, lehet majd ezt-azt változtatni és kipróbálni” – mondta.

Azóta történt

Előzmények