Jön a linuxos ABEV!

Hirdetés

Pettkó András MDF-es képviselő nem először bizonyítja: elkötelezett híve a kormányzati informatikai rendszerek ügyfélbarát fejlesztésének. Múlt heti parlamenti felszólalásában az Ügyfélkapu biztonsági hiányosságai kapcsán tett fel kérdéseket a Miniszterelnöki Hivatal illetékes államtitkárának, ezen a héten pedig Meddig diszkriminálják még a nyílt forráskódot használókat? címmel Veres János pénzügyminiszteren kérte számon a 2007 nyarára ígért nyílt forráskódú ABEV kliensprogram hiányát.

A honatya szerint a Linux, Macintosh és más, nyílt forráskódú rendszereket használók elől el van zárva az elektronikus adóbevallás lehetősége. Az APEH honlapján elérhető ABEV adóbevallásiűrlap-kitöltő rendszer csak windowsos környezetben fut. Ez egyrészt diszkriminatív, másrészt versenyellenes, harmadrészt pedig figyelmen kívül hagyja, hogy az Európai Unió közigazgatási rendszereiben már támogatottak, és ezért elterjedőben vannak a nyílt forráskódú alkalmazások. Pettkó András nehezményezte, hogy még mindig nem vezették be a többplatformos ABEV-et, ezért felszólalása végén arra kérte a minisztert, adjon konkrét választ a következő kérdésekre: Hogy állnak az ígért fejlesztések? Mikor lesz lehetőség a nyílt forráskódú alkalmazásokat használóknak az ABEV űrlapkitöltő programját használni? Meddig privilegizálja még a kormányzat az egyes programokat, és ezzel diszkriminálja a nyílt forráskódok alkalmazóit?

A pénzügyminiszter válaszában megígérte, hogy 2008. január 1-jétől megnyílik a lehetőség, hogy a nyílt forráskódot használók is elérjék az elektronikus adóbevallási rendszert.

Pettkó András parlamenti felszólalása (Real media videó): klikk!

Veres János pénzügyminiszter válasza (Real media videó): klikk!

Azóta történt

Előzmények