Katasztrófa- és hackpróba a Groupamánál

Sikeresen vizsgázott a Groupama Biztosító Zrt. új informatikai rendszere. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) a biztosító behatolás elleni, illetve katasztrófavédelmi rendelkezésre állását tette próbára.

A BME Méréstechnikai és információs rendszerek tanszéke 2005 során folyamatosan tette próbára ún. "legális hackeléssel" a Groupama megújult hálózati infrastruktúrájának védelmi rendszerét. A vizsgálat a külső és belső hálózat biztonságára vonatkozott, szimulált támadásokon keresztül. A tesztelés során feltárt gyenge pontok megszüntetésével a biztosító hálózati infrastruktúrája magas fokú, stabil biztonsági szintet ért el.

A katasztrófavédelem kialakítása is az egyetem szakembereivel együttműködve zajlott. A rendszer kidolgozásakor meghatározták az üzleti folyamatok időbeli nélkülözhetőségét, majd a hozzárendelt it-megoldások és a kiépített infrastruktúra hibatűrését és rendelkezésre állását elemezték. Az eredményes tesztelés során különféle katasztrófalehetőségeket vettek figyelembe és modelleztek (pl. tűzeset, földrengés, váratlan baleset, szándékos rongálás). Az egyes esetekre részletes forgatókönyv készült, pontos erőforrás- és időelemzéssel.

A biztosítók számára elsődleges szempont, hogy ügyfeleik és saját adataik védelmét garantálva, informatikai háttérrendszerük teljes körű megoldást nyújtson minden váratlan helyzetben. A Groupama több százmilliós fejlesztésének és megújult stratégiájának köszönhetően az első öt, informatikailag legjobban felszerelt hazai biztosító közé zárkózott fel.

A cég a 2005-ben elvégzett közel 250 millió forintos infrastrukturális fejlesztést 2006-ban is folytatja – a további it-beruházások fő iránya a szoftveres háttérfejlesztés, amelynek elsődleges prioritásában az értékesítési hálózatok támogatása szerepel. A társaság idén nyáron egy korszerű üzletkötő és alkusz portált vezet be, amelynek fejlesztésére eddig 50 millió forintot költött. 2007-től pedig a biztosítási rendszer teljes megújítása és cseréje a cél.

Előzmények