Kereskedelmi forgalomban a SUSE Linux 9.1

A 2004 januárjában a Novell által felvásárolt nürnbergi SUSE Linux közismert Linux-disztribúciójának legújabb, 9.1-es verziója már kapható Németországban. A PROHARDVER! értesülése szerint a nemzetközi (többek között magyar nyelvű) kiadás május elején követi a német változatot. A korábbiakhoz képest még tovább egyszerűsített SUSE Linux 9.1 Personal elsősorban a számítógéppel most ismerkedőket és a Windows-elhagyókat hivatott megszólítani, míg a professzionális változat – a hagyományoknak megfelelően – haladó felhasználóknak és fejlesztőknek szánt alkalmazások széles körét kínálja a szokásos hálózati programokon kívül. Utóbbi támogatja a 32 bites CPU-k mellett az AMD és az Intel (Extended Memory 64 Technology) 64 bites processzorait is.

Az új, 2.6-os Linux-kernel hatékonyabban kezeli a hardver-erőforrásokat, multimédiás képességei is jelentősen javultak. A CD- és DVD-meghajtók DMA-üzemmódjának köszönhetően gyorsabbá vált az optikai médiumok írása. Az új kernelbe integrált Advanced Linux Sound Architecture (ALSA) támogatja a modern hangkártyák többségét, és bővíti az audio- és MIDI-funkciók körét. A fejlettebb ACPI- (Advanced Configuration and Power Interface) implementáció gondoskodik az energiafogyasztás mérsékléséről, a notebook-használókat pedig hosszabb üzemidővel örvendezteti meg.

A grafikus környezet tekintetében is számos újítással jelentkezik a SUSE Linux. A 3.2.1-es verziószámot viselő KDE desktop kb. tízezer javítása éppúgy szolgálja a stabilitást és a gyorsaságot, mint a kényelmesebb munkát. Az alkalmazások közül ki kell emelni a Kontact személyi információmenedzsert, amely egységes felületet biztosít az levelezőprogram, a naptár, a címjegyzék és a saját jegyzetfüzet használatához. A Kopete instant messenger támogatja az MSN, AIM, ICQ, IRC, Yahoo Messenger és Jabber protokollokat. A Konqueror fájlkezelő és webböngésző ismét új funkciókkal gyarapodott: képes Internet Explorer-kedvenceket importálni, egyszerűsíti a tallózást a saját képgyűjteményekben és a hálózaton megosztott könyvtárakban, zenei CD-ket másol, digitális kamerák és USB pendrive-ok adatait teszi könnyen elérhetővé. A Kwallet jelszavak és accountok biztonságos tárolását szolgálja, a JuK névre hallgató program pedig a nagy zenei archívumokban való eligazodást könnyíti meg.

A – megjelenés tekintetében is – KDE-be integrált OpenOffice.org 1.1-es programcsomag tetszőleges XML-formátumokat importál és exportál, gombnyomásra pdf-fájlokat készít, a prezentációkat pedig akár Flash-formátumban is elmenti.

A Gnome grafikus környezet a 2.4.2-es verzióval képviselteti magát. Új szolgáltatásai közül kiemelendők a fogyatékkal élők PC-használatát megkönnyítő segédeszközök. Ezek mellett új felületet kapott az Epiphany webböngésző, amelyet a Nautilus fájlkezelővel együtt igyekeztek fejlesztőik stabilabbá is tenni.

A Professional változat legfontosabb újdonsága a 3-as Samba, amely immár linuxos kliensek Windows-domainekben való működését és az Active Directoryhoz való hozzáférését is lehetővé teszi. A kliensek törölt fájljai a szerver oldalán visszaállíthatók, és egyszerűsödött a Windows XP-kliensek bejelentkezése a Samba-szerverre. A dobozban HTML-editoron kívül C, C++ és Java programkönyvtárak és fejlesztőeszközök is találhatók.

A 9.1-es SUSE Linux Personal és Professional verziói a korábbinál is határozottabb különbséget mutatnak. Az előbbi elfér egyetlen CD-n, melyet egy telepítés nélkül, CD-ről futó "live" változat, egy telepítő-kézikönyv és 30 napos támogatás egészít ki, míg a profi kiadás 5 CD-t és 2 mindkét oldalán nyomott DVD-t (egyet a 32 bites, egyet a 64 bites processzorokhoz) vesz igénybe, és több mint 2500 csomagot tartalmaz. Utóbbihoz felhasználói és adminisztrátori kézikönyv és 90 napos terméktámogatás is jár. A felszereltséghez igazodnak az árak is: a Personal a korábbinál 20 euróval olcsóbban, 29,95 euróért kapható, míg a Professional 10 Euróval drágábban, 89,95 eurós áron kerül forgalomba. Update-verziója, illetve diákok számára elérhető kiadása 59,95 euróba kerül.

  • Kapcsolódó cégek:
  • SuSE

Azóta történt