Készül a Windows a százdolláros laptopra

A Microsoft megpróbálja felcsempészni a Windowst a százdolláros laptopra – derül ki a Reuters beszámolójából. A szoftvervállalat most azon dolgozik, hogy a Windows XP egy egyszerűsített változatát hozzáigazítsa a One Laptop per Child (OLPC) alapítvány szerény hardveres képességekkel rendelkező masinájához, a XO-hoz. „Nem kevés pénzt ölünk ebbe a projektbe” – támasztotta alá szándékaik komolyságát a hírügynökségnek Will Poole alelnök. „Biztatóak az eddigi fejlemények, de még rengeteg munka áll előttünk” – tette hozzá.

XO at Computer
A XO a tajvani Computex kiállításon

A projekt eredeti költségkalkulációja alapján százdollárosnak nevezett, de a jelenlegi állás szerint 188 dollárért előállítható XO sorozatgyártását novemberben tervezik elindítani. Az idén azonban csupán néhány tízezer példány készül a gépből, amelyet idővel a szegényebb országok iskolásainak millióihoz terveznek eljuttatni. Az OLPC a neonzöld noteszgépet elsősorban kormányzati megrendelésre tervezi értékesíteni – a minimálisan rendelhető darabszám egymillió –, de nemrég közölte, hogy Észak-Amerikában kiskereskedelmi fogalomban is megvásárolható lesz a termék: 400 dollárért, amelynek a fele adomány.

A laptopon egy Linux-alapú, teljesen egyedi operációs rendszer fut, amelynek kifejlesztésében a Red Hat segített. Néhány szakértő szerint a Microsoft azért is érdeklődik a projekt iránt, mert ha valóban sikerül gyerekek tízmillióihoz eljuttatni a gépet, a felnövő generáció jobban ért majd ezekhez a szoftverekhez, mint a Windowshoz. „Az emberek megismernek egy Windows-alternatívát, és előfordulhat, hogy jobban fogják szeretni” – írja Wayan Vota, az OLPCnews.com bloggere.

Poole cége motivációról nem beszélt ugyan, az előttük álló kihívásokról viszont igen. A XO-ba számos olyan megoldás került, amelyet máshol nem használnak, ráadásul mind a processzorteljesítmény, mind a memória kapacitása megnehezíti a Windows és az azon futó alkalmazások portolását – mondta. Az OLPC hivatalosan eddig nem jelentett be megállapodást a Microsofttal.

Azóta történt

Előzmények