Lassítanak az alaplap- és videokártya-gyártók

Mostanra világossá vált, hogy a globális pénzügyi válság hullámai elérik az informatikai ipart is. Már a világ legnagyobb chipgyártója, az iparág helyzetéről korábban optimista képet festő Intel sem látja olyan fényesen a közeljövőt: a vállalat a kereslet lanyhulására hivatkozva a múlt héten 14 százalékot faragott a hagyományosan legerősebbnek számító negyedik negyedév forgalmi célkitűzéséből. A módosított prognózis az eredetileg várt 10,1–10,9 milliárd helyett csak 9 milliárd (plusz-mínusz 300 millió) dollár árbevétellel számol.

A DigiTimes beszámolója szerint a keresletcsökkenés a tajvani alaplap- és videokártyagyártókat – a világ legnagyobbjait – is sújtja. Az informatikai napilap úgy tudja, hogy több vállalat is komoly készleteket halmozott fel az idei második félévben, melyektől az árak csökkentése árán igyekszik most szabadulni. Többen visszafogták a gyártási volument és a beszerzéseket, és volt, ahol elbocsátásokra – vagy létszámstop bevezetésére – is sor került. A tajvani lap értesülései szerint a nagyobb gyártók közül az Asustek, az Elitegroup Computer Systems (ECS), a Gigabyte Technology és a Micro-Star International (MSI) is csökkentette a termelést, utóbbi kettőnél pedig leépítés is volt.

A romló piaci körülmények még érzékenyebben érintik a kisebb, másodvonalbeli gyártókat. Ezek közül többen – írja a DigiTimes nevek említése nélkül – egyesülnének másokkal, ha az elkövetkező 3-6 hónapban sincs javulás. Néhány vállalat már most leállt a gyártással, és a második és harmadik negyedévben felhalmozott készleteket árulja.

Azóta történt

Előzmények