Királyi cenzúra a YouTube-on

Thaiföld azok közé az országok közé tartozik, ahol a felségsértés – ideértve a királyi család bármely tagjának, sőt bármely korábbi thai uralkodónak a gyalázását – szigorúan büntetendő cselekménynek számít. Egy svájci férfit nemrég azért ítéltek tízéves börtönre, mert – részegen – fekete festékkel fújta be Bhumibol Aduljadedzs király portréit. (Az ügy – melynek tárgyalásán a külföldi sajtó nem vehetett részt – végül happy enddel zárult, mert a most 79 éves, 61 éve hivatalban lévő uralkodó kegyelmet adott az elkövetőnek.) Szintén a felség személyét sértő felvételek elérhetővé tétele miatt tiltotta le Bangkok idén áprilisban a YouTube-hoz való hozzáférést az országban.

Az öt hónapja bevezetett tilalmat most feloldották. Amint a thai informatikai miniszter a Reuters-nek elmondta: a videomegosztó oldal tulajdonosa, a Google beleegyezett abba, hogy szűrőkkel biztosítja, hogy a thaiföldi látogatók ne férhessenek hozzá ilyen videókhoz. A tartalomszűrési egyezséget azonnal kritizálták a jogvédő szervezetek. A Délkelet-Ázsiai Újságírók Szövetsége (SEAPA) szerint az ilyen különmegállapodások – amellett, hogy korlátozzák az internetes szólásszabadságot – bátoríthatnak más, a világhálón megjelenő tartalmakat cenzúrázó országokat is.

A YouTube egyébként már májusban beleegyezett a királyt sértő tartalmak szűrésébe, de – mint most kiderült – a kivitelezés mostanáig húzódott. Akkor Bangkok egy 12 kifogásolt felvételt felsoroló listát küldött a weboldal üzemeltetőjének, ezek közül hatot azonnal el is távolítottak.

Azóta történt

Előzmények