Lelép Magyarországról a Tele2

A Tele2 AB eladta vezetékes szolgáltatását a Hungarian Telephone and Cable Corporationnek (HTCC) 40 millió svéd korona készpénzért – jelentette be ma a svéd távközlési szolgáltató. A tranzakciót a versenyhivatali jóváhagyást követően zárják le.

A magyarországi leányvállalat, a Tele2 Magyarország Kft. 2001-ben alakult, de a vezetékes piacon alternatív szolgáltatóként csak 2004 tavaszán jelent meg. A cég előfizetőinek száma 2007 májusában 490 000 volt, tavalyi árbevétele 374 millió koronára, EBITDA vesztesége pedig 31 millió koronára rúgott.

A kiadott lakonikus közleményben a kivonulást stratégiai átszervezéssel indokolja az anyavállalat: elsősorban olyan piacokra koncentrálnak, ahol erősebb pozíciót sikerült kiépíteni, és jobbak a nyereségkilátások. Az eladásról beszámoló MTI megjegyzi, hogy tavaly a közép- és dél-európai érdekeltségek a vártnál gyengébben teljesítettek. A közép-európai egység – ahova Magyarország is tartozik – tavaly 18 millió koronás üzemi veszteséget termelt, szemben az egy évvel korábbi 99 milliós profittal.

Amint arról beszámoltunk, a vevő HTCC nemrég, április 27-én zárta le jogilag az Invitel Távközlési Szolgáltató Zrt. felvásárlását. Ezzel a korábban Invitel, Hungarotel, illetve Pantel néven ismert társaságok egyesítésével a legnagyobb hazai alternatív távközlési szolgáltató jött létre – ezt a pozícióját a csoport a Tele2-akvizícióval tovább erősíti.

Azóta történt

Előzmények