Letölthető a Google Desktop 5.5 béta-verziója

Jelentős lépéseket tettek a Google fejlesztői a Google Desktop következő verziójának megjelentetésével – adja hírül a cég hivatalos blogjában Ryan Tabone termékmenedzser.

Az új Desktop már nem csak egyszerűen a megjelenítést és az oldalsávban megjelenő információkat jelöli, hanem egy, az egész számítógépre kiterjedő keresési módszert jelent, s az iGoogle honlappal rendelkezők számára biztosítja a gadgetek futtatását is.

A Google Desktop ötlete és technológiája a felhasználók maximális kiszolgálását célozza, számtalan hasznos ötlettel, gondos hatástanulmányok után kidolgozott szerkezettel, ügyes kis programokkal, felhasználóbarát megjelenítéssel. Ugyanakkor megjegyzendő, hogy – a szerencsére opcionális, tehát bármikor kikapcsolható – funkciók időnként halálosan idegesítők tudnak lenni. Eleve, ha a felhasználó bekapcsolja az oldalsávot, ahol RSS-csatornát, keresőt, jegyzetfüzetet stb. talál, akkor máris csökkentette a képernyője méretét, egy egyszerű guglizásnál is használni kell a vízszintes görgetést. Az alapállapotban bekapcsolt értesítések folyamatos megjelenése is zavaró lehet időnként, ráadásul a futó programokat is lelassítják.

De persze, aki nem akarja, nem használja, szabadság van. Az ma még el nem döntött kérdés, hogy valóban kívánnak-e a felhasználók milliói ilyen mértékű segítséget.

Egy dologra felhívnám a figyelmet (ahogyan ezt a Google szakemberei is megteszik): a telepítés során felugrik egy ablak, mely arra figyelmeztet, hogy a bővített funkció használata során online tevékenységeinket önként megosztjuk a szolgáltató céggel (ezeket eddig is logolták és tárolták, ám e funkció használatával némileg bele is szólnak online dolgainkba – természetesen a mi javunkra...):

Azóta történt

Előzmények