Letölthető az Opteront támogató Windows Server bétája

A Microsoft tegnap nyilvánosan elérhetővé tette az AMD Opteron processzorokra optimalizált Windows Server 2003 Enterprise Edition for 64-Bit Extended Systems operációs rendszer béta változatát. A szoftver megrendelhető CD-n vagy letölthető a vállalat honlapjáról kiindulva. A rendszer bétája már október óta elérhető volt, ám csupán hivatásos tesztelők szűk csoportja számára.

A változatlan bétát a Microsoft várakozásai szerint több tízezer példányban töltik majd le, illetve rendelik meg. Amint azt John Borozan, a vállalat termékmenedzsere a PC Worldnek elmondta, számos cég használja opteronos rendszereit 32 bites Windowszal; a bétának köszönhetően először nyílik lehetőségük a processzor képességeinek kihasználására.

A Microsoft az év második felében tervezi piacra dobni a Windows Server 2003 for 64-Bit Extended Systems Standard és Enterprise kiadásának végleges változatát. Szintén ekkor jelenik meg az operációs rendszer Intel Itanium processzorokhoz szánt Standard változata. E verzióból már jelenleg is hozzáférhető az Enterprise és Datacenter kiadás. Az öt klienst támogató Windows Server 2003 Standard Edition 999 dollárba, míg a 25 kliens támogató Windows Server 2003 Enterprise Edition 3999 dollárba kerül majd.

Azóta történt