Letölthető műsorok a BBC-n egy hónap múlva


A BBC bejelentette, hogy július 27-én indítja el sok vitát és lelkendezést kiváltó új, on demand szolgáltatását, a BBC iPlayert, melynek segítségével az angol felhasználók a televízió népszerű műsorait néhány nappal a sugárzás után letölthetik számítógépükre.

Az év folyamán folyamatosan bővítik majd a szolgáltatást új elemekkel: a későbbiekben a nagy közösségi oldalakon is szerepel majd a linkje, az egyelőre PC-s verziót követi majd ősszel a Mac-es is, és a távolabbi tervek közé tartozik majd élő adások közvetítése, a BBC Radio Player beépítése, valamint egy sorozat-adatbázis, ahonnan a régi népszerű sorozatok részeit lehet majd letölteni.

Mark Thompson, a BBC vezérigazgatója forradalmi lépésnek tartja az iPlayer elindulását, nyilatkozatában emlékeztetett arra, hogy épp negyven évvel ezelőtt, 1967 júliusában indította el a televízió a színes adások sugárzását, s véleménye szerint az iPlayer hasonló minőségi ugrás a televíziózásban.

Az új szolgáltatás fejlesztését 2003-ban kezdték meg, s a tervezet és a technológia számtalan szabályozási és törvényi szűrőn vizsgázott, míg végre megkapták a működési engedélyt. Sok fejtörést és munkát kívánt az, hogy milyen módon oldják meg a szerzői jogi problémákat. A jelenlegi felállás szerint a felhasználók a műsorba kerülés után hét nappal tudják majd letölteni a műsorokat, s harminc napjuk van arra, hogy megnézzék őket. A letöltés ideje egy 2 Mb/s sebességű hálózaton körülbelül ugyanannyi, mint a letöltendő műsor időtartama, s a műsor teljes idejének lejátszása után a fájl automatikusan törlődik.

Az említett működéshez a Microsoft nyújtja a technológiai támogatást, a DRM- (digitális jogkezelő) rendszert ők menedzselik. Épp emiatt, a DRM miatt érte sok kritika a vállalkozást, például a nyílt forráskód hívei részéről az Open Source Consortium (OSC) adott hangot annak a véleményének, hogy a műsorokat DRM nélkül kellene elérhetővé tenni. De Ashley Highfield, a BBC technológiai fejlesztésért felelős igazgatója szerint ez lehetetlen, mivel a műsorok készítői, a jogtulajdonosok ehhez semmiképp nem járulnának hozzá, a feltételeik közé tartozott egy komoly DRM-rendszer alkalmazása.

Az OSC amiatt is kritizálta a BBC-t, hogy kezdetben csak a Windows operációs rendszeren fog futni a program, s emiatt az európai versenyszabályok megszegésével vádolják a médiavállalatot. Highfield erre azt válaszolta, hogy alapvetően ő is annak a híve, hogy mindenki tudja használni az iPlayert, aki kifizeti licencdíjat, de természetesnek tartja, hogy azzal a platformmal indítanak, amelyet a legtöbben használnak az Egyesült Királyságban. Fokozatosan a többi platformra is elkészül az alkalmazás, ősszel először is az Apple rendszerére, s azután a többire is.

A szolgáltatás nemzetközi bevezetését 2008-ra tervezik.

Azóta történt

Előzmények