Itt Linus Torvalds beszél! – de te is megteheted

A Linux Alapítvány január 7-én indította útjára új weboldalát, az Open Voicest, ahol podcastokhoz lehet hozzáférni (podcast: de jó lenne erre egy magyar szó, de valószínűleg már késő; lényeg, hogy letölthető hangzó anyagokhoz lehet hozzájutni egy-egy ilyen oldalról).

A Linux Alapítvány elsődleges célja, hogy a nyílt forráskódú fejlesztéseket támogassa, népszerűsítse, s nyilvánvaló, hogy az új kezdeményezésnek is ez a célja, amikor első anyagával, egy Linus Torvaldsszal készített interjúval kezdte meg működését. A működtetők távlati célja többek között az is, hogy a Linux-közösség és -ipar vezetőit, híres fejlesztőit szólaltassa meg: a hírek szerint nemsokára meghallgathatjuk Ron Hovsepiant, a Novell vezetőjét, Marten Mickost, a MySQL igazgatóját s Mark Shuttlewortht, az Ubuntu projekt alapítóját is.

Jim Zemlin, a Linux Alapítvány egyik vezetője, a Torvaldsszal készített interjú riportere a nyitás kapcsán elmondta, hogy mindenképpen ki kell használni azt az előnyüket, hogy napi kapcsolatban állnak a szabad szoftverek világának vezetőivel, s nagy kár lenne nem közvetíteni a tőlük nyert információkat. Ugyanakkor kijelentette, hogy mindez csak a kezdet, a húzónevek bedobása ösztönzésként kíván működni, hogy egy újabb Linux-fórumot teremtsenek: a végső cél az lenne, hogy mindazokat összehozzák, akik – bárhol is dolgozzanak a világban – a szabad szoftverekkel kapcsolatos tapasztalataikat kívánják megosztani másokkal.

Az említett bemutatkozó interjúban egyébként Linus Torvalds nagy ívű beszélgetésbe bonyolódott, de leginkább a napokban újra fellángolt vitához szólt hozzá, ami a GPL-licenc legújabb verziója körül bontakozott ki, s újra szenvedélyesen érvelt a váltás ellen, emellett a szokásos vehemens, a jelenlegi szoftverszabadalmi rendszert ostorozó mondatok is elhangzottak. (A beszélgetés első részének írásos változata is megtekinthető az oldalon.)

Az interjú első két része már meghallgató, s az ígéretek szerint a következő kettő is nemsokára elérhető lesz.

Azóta történt

Előzmények