Lúzer a Browzar?

A Browzar böngésző támadások kereszttüzébe került múlt heti bemutatkozását követően. Amint arról lapunk is beszámolt, ezt a szoftvert kifejezetten azzal a céllal fejlesztették, hogy a netezők magánszféráját védje, és az adott felhasználó által látogatott oldalakra, begépelt keresőkifejezésekre, jelszavakra vonatkozó információkat használat után nyomtalanul eltüntesse. A program – a fejlesztői szerint – úgy működik, hogy nem menti a számítógép merevlemezére a látogatásaink „történetét”, nem cache-eli az oldalakat, nem menti le a weblapok által küldött cookie-kat és nem használ automatikus kiegészítés funkciót.

Kritikusai szerint azonban már az gyanússá teszi a projektet, hogy böngészőként hirdetik a Browzart, holott csupán egy ún. Internet Explorer shellről van szó, amely a Microsoft böngészőmotorját használja, csak éppen egy módosított felhasználói felülettel. Másként nem is lehetne, hiszen az állomány mérete mindössze 264 kilobájt. (Erre fórumozóink már a múlt heti hírhez írt hozzászólásaikban is felhívták a figyelmet.)

Ennél azonban komolyabb probléma, hogy nem tünteti el nyomtalanul a böngészések nyomait, ahogy a fejlesztői állítják, márpedig éppen ez lenne az egyetlen olyan tulajdonsága, amiért érdemes használni. Bloggerek kimutatták, hogy a Browzar is hagy nyomokat az Internet Explorer cache-ében, arról nem is beszélve, hogy egy törölt fájlokat visszaállítani képes alkalmazással – melyek közül több ingyenesen is hozzáférhető –, bármikor rekonstruálható a látogatott oldalak listája.

Más hibákat is felfedeztek a userek. Ha például a felhasználó a Browzarban bejelentkezik a Gmail levelezőbe – amivel több google-ös szolgáltatáshoz is hozzáfér –, kilép a programból, majd az Internet Explorerből ellátogat ismét a Gmail oldalára, továbbra is be lesz jelentkezve.

A ötletgazda optimista

A projekt mögött álló Ajaz Ahmed azzal védekezik, hogy a Browzart nem a nyomokat amúgy is eltüntetni képes szakértő, hanem az átlagos felhasználó számára készítették. „Noha a böngészések története és a cache is törölhető a már meglévő böngészőkben, az internethasználók többségének nincs meg ehhez a szakértelme, sem az ideje” – magyarázta a BBC-nek. A Browzarnél egyszerűbb „nyomeltakarító” megoldás nincs – tette hozzá, hangsúlyozva, hogy egy béta-állapotú termékről van szó, amellyel még sok munka van.

A felhasználók egy része egyszerű reklámprogramnak (adware) tartja a Browzart, mivel az egy olyan keresőmotort használ, amelyik nem különíti el a fizetett és valós találatokat egymástól. A program kezdőoldala – melyet nem lehet megváltoztatni – maga a keresőoldal, amely a Yahoo által kifejlesztett Overture motort használja. Ez kifejezetten arra a célra készült, hogy hirdetéseket jelenítsen meg a találati oldalon. Ezt használja a Lycos és az Altavista is, ott azonban – a Browzarral ellentétben – nem keverik a reklámokat az eredmények közé, hanem láthatóan elkülönítik őket. Ahmed e kritikára válaszul megígérte, hogy lecserélik a Browzar alapértelmezett keresőjét. 

Az ötletgazda – aki az első ingyenes brit internetszolgáltató, a Freeserve megálmodója volt az 1990-es évek végén – azt is elmondta, hogy a program fogadtatása fantasztikus volt: számos gratulációt is kaptak elégedett felhasználóktól. A kritikákat pedig megszívlelik, a hibákat kijavítják az újabb verziókban – ígérte.

Azóta történt

Előzmények