Magyarországon is elstartol az IPTV

A T-Online Magyarország a T-Commal együttműködésben – hazánkban elsőként – november 6-tól elindítja IP-televíziós szolgáltatását. A T-Home TV néven kereskedelmi forgalomba kerülő IPTV-csomag a „hagyományos” tévézésnél jóval több szolgáltatást nyújt – mindezt a már meglévő tévékészüléken, számítógép közbeiktatása nélkül, távirányító segítségével. Az új tartalmi funkciók közé tartozik a digitális, online elérhető videotéka; a műsorfelvevő funkció; az elektronikus műsorújság; a megállítható adás; a gyerekzár; a késleltetési, visszanézési és kép a képben funkció; valamint a számla- és csomaginformációk megjelenítése. Mindezekben egy a közös: a televízió képernyőjén megjelenő, magyar nyelvű menürendszeren keresztül, egy IPTV-vevőegység (set-top box) segítségével, távirányító vezérlésével érhetők el.

A T-Home TV televíziós kínálatában megtalálhatóak a legnézettebb tévécsatornák (mint például az RTL Klub, a TV2, a Viasat3) és a kábeles, illetve műholdas tévészolgáltatásokból jól ismert csatornák többsége is (például AXN, Discovery Channel, National Geographic Channel, Sport1, Sport2). Az Alap csomag 24, a Családi csomag pedig 46 televíziós csatornát tartalmaz majd, és egyes csatornákhoz választható nyelv és teletext is társul. Külön havi előfizetési díj ellenében négy mozicsatorna (HBO, HBO2, Cinemax, Cinemax 2) is elérhető, mindez három csomagban (Cinemax Pak, HBO Pak és HBO MaxPak). A T-Home TV szolgáltatás részeként a tervek szerint egy felnőtt csatornákat tartalmazó tematikus tévécsomag is választható lesz, és a későbbiekben további csomagok és műsorok elindítása is várható.

Egyelőre hat városban

A T-Home TV digitális televíziószolgáltatás „alapját” jelentő IPTV technológia lényege, hogy a műsor a háztartásba széles sávú ADSL-csatlakozáson, műsorelosztásra dedikált külön csatornán, MPEG4-kódolású IP-jelfolyamként érkezik – azaz a tévézés nem lassítja az internetezést. Az új szolgáltatás – számítógép használata nélkül – a már meglévő tévékészülékre csatlakoztatott IPTV-vevőegységgel vehető igénybe. Ez a beépített merevlemezzel is rendelkező készülék az IP-hálózaton keresztül érkező digitális jeleket alakítja át a hagyományos televíziókészüléken élvezhető műsorrá.

Az előfizetéshez az ADSL-modem helyett egy digitális elosztót (home gateway) ad a szolgáltató. Ennek segítségével a csomaghoz tartozó IPTV-vevőegységen kívül egy vagy több számítógépet, egy újabb IPTV-vevőegységet, illetve két telefont is a hálózatra lehet csatlakoztatni. Az elosztó beépített tűzfallal és vezeték nélküli modullal is rendelkezik.

A T-Home TV csomag a T-Online meghatározott lakossági ADSL-csomagjai mellé rendelhető meg, ott, ahol rendelkezésre áll megfelelő sávszélességű kapcsolat. A szolgáltatás kezdetben hat városban – Budapest, Nyíregyháza, Debrecen, Székesfehérvár, Pécs és Zalaegerszeg –, a műszakilag alkalmas végpontokon lesz elérhető, de a vállalat közleménye szerint a lefedettség a folyamatos fejlesztésekkel párhuzamosan jövőre további területekkel bővül.

Bevezető akció

A bevezetés első két hónapjában (novemberben és decemberben) előfizetők akciós havi díjakért rendelhetik meg a szolgáltatást: egyéves hűségidőszak vállalása esetén az Alap csomagért 3490 forintot, a Családi csomagért pedig 4990 forintot kell fizetni. Ezen felül a T-Online 50 százalék díjkedvezményt ad az egyszeri belépési díjból, amely ebben az időszakban 7450 forint – ez azonban teljesen meg is spórolható online megrendeléssel. A bevezető akcióban a szolgáltató az előfizetés első három hónapjában havonta két filmet ingyen ad a digitális videotékából.

Azóta történt

Előzmények