Médiapiacon erősít a Matáv

A Matáv megállapodást írt alá az IKO Média Csoporttal (IKO) egy közös holding létrehozásáról, melynek célja a Magyar RTL Televízió Rt.-ben (M-RTL) lévő érdekeltségek egyesítése, valamint az interaktív megoldások és emeltdíjas tartalomszolgáltatások együttes nyújtása.

A Matáv és az IKO az interaktív megoldások és emeltdíjas tartalomszolgáltatások területén működnek együtt, és ennek érdekében - 50-50%-os tulajdoni arányban - létrehoztak egy közös médiaholdingot, IKO-Matáv Média Holding Rt. (Holding) néven. A tulajdonosok M-RTL részvényeiket apportálják a Holdingba, ezen túl az IKO más társaságokban birtokolt üzletrészeivel is szélesíti a Holding portfolióját. A tranzakciónak a Matáv pénzügyi kimutatásaira - a felek közötti megállapodásnak megfelelően - nem lesz hatása, az M-RTL konszolidációja egyelőre változatlan marad. A tranzakció a szükséges jóváhagyások megszerzése után várhatóan a harmadik negyedévben zárul le.

A Holding, több más társaság mellett, az IKO New Media Kft. 100%-os tulajdonosa lesz, mely olyan interaktív megoldásokat, emeltdíjas szolgáltatásokat nyújt, mint például az SMS-n, telefonon keresztül történő szavazás, vagy az interaktív televíziózás. Ezen kívül a Holding az M-RTL második legnagyobb részvényese lesz 31%-os tulajdonrészével, az M-RTL üzletrészek apportjának köszönhetően.

A Matáv jelen tranzakcióval növeli jelenlétét az emeltdíjas tartalomszolgáltatásban, és megerősíti szerepét az egyre nagyobb távközlési forgalmat is generáló kereskedelmi televíziózásban.

Az IKO Magyarország egyik vezető produkciós és úgynevezett "new media" cége, amely jelenleg 6%-os üzletrészt birtokol az M-RTL-ben. A Matáv tulajdoni aránya az M-RTL-ben jelenleg 25%.

Az M-RTL Magyarország egyik vezető kereskedelmi televíziója, amely RTL Klub néven sugározza országos műsorát. Az M-RTL legnagyobb részvényese a német RTL Csoport (Bertelsmann), míg a Matáv is német gyökerekkel rendelkezik, ezért a tulajdoni mozgásoknál feltételezhetjük a németországi hatásokat is.

Azóta történt

Előzmények