Megjelent az Ubuntu 7.10

Tegnap megjelent az Ubuntu Linux „Gutsy Gibbon” kódnéven fejlesztett új, 7.10-es kiadása, amely igen sok újdonságot hoz. A leglátványosabb ezek közül kétségkívül a 3D-s ablakkezelő, a Compiz Fusion integrálása. Ez az Xgl grafikus alrendszerre épülő megoldás a számítógépek videokártyáinak háromdimenziós képességeit használja az ablakok megjelenítéséhez, és például olyan tetszetős effektusok valósíthatók meg vele, mint az áttetsző, hullámzó vagy animált ablakok. Hasonlóan életteli desktoppal a Windows Vista egyes változataiban lehet találkozni. A SUSE Linuxban a Compiz ablakkezelő már több mint egy éve megtalálható, az Ubuntu szerint azonban a rendszer csak mostanra lett kiforrott.

A látvány mellett a felhasználóbarátság volt a fejlesztés másik fő iránya. Ezt a szempontot szolgálja a gyorskereső, az egyszerű felhasználóváltás, a megújult kijelzőbeállítási modul, az automatikus nyomtatótelepítő, a szélesebb körű hardvertámogatás és az integrált NTFS-3G, amellyel alapértelmezés szerint működik a windowsos partíciók olvasása és írása.

Az új Ubuntu-kiadás ingyenesen letölthető az ubuntu.hu letöltési szekciójából. A rendszert telepítés nélkül is ki lehet próbálni, hiszen a telepítő CD egyben egy ún. Live CD is, amelyről be lehet bootolni az operációs rendszert.

Azóta történt

Előzmények