Megjelent a Fedora 15

Fedora-logóTegnap megjelent az általában félévente frissített Fedora Linux-disztribúció Lovelock kódnéven fejlesztett 15-ös kiadása. A Red Hat által szponzorált, nyílt forráskódú operációsrendszer-csomag új változatának egyik legnagyobb újdonsága a GNOME 3 grafikus felület – a nagyobb disztribúciók közül elsőként a Fedorában jelenik meg ez a verzió. Ettől eltekintve a kiadás az otthoni felhasználónak viszonylag kevés újdonságot tartogat, inkább a fejlesztőket és a rendszergazdákat hozhatja lázba.

Ahogy az megszokott, a terjesztésbe az alkalmazások friss változatai kerültek bele: többek között a Firefox 4, a KDE 4.6 és az Xfce 4.8, illetve a csomag most már a LibreOffice-szal érkezik. A fejlesztők közelebb kerültek a Btrfs fájlrendszer alapértelmezetté tételéhez: az új kiadásban már menüből választható ez. Ezeken felül javítottak a hibajelentéseket küldő modulon, az energiatakarékosságon, és átdolgozták a SELinux hibakeresőjét (troubleshooter).

A fejlesztők és rendszergazdák számára érdekes újdonságok címszavakban: Robotics Suite csomag, GCC 4.6, GBD 7.3, Python 3.2, Maven 3, BoxGrinder, dinamikus tűzfal és SystemD rendszerkezelő. Az újdonságok teljes listája – angol nyelven – a hivatalos bejelentésben olvasható.

Az új kiadás letölthető a Fedora-projekt weboldaláról Live médiaként vagy DVD ISO-ként.

Előzmények