Megjelentek az e-bevallást segítő szoftverek

Májustól a tízezer legnagyobb adózónak, a kiemelten adózóknak, valamint a havi és negyedéves bevallásra kötelezett adóalanyoknak a magánszemélyeknek kifizetett juttatásokkal kapcsolatos adóbevallási és adatszolgáltatási kötelezettségüket elektronikus úton, havonta kell teljesíteniük. Az új havi kötelezettség számos nehézséget ró az adózókra, köztük a késedelmes vagy pontatlan adatszolgáltatásért járó sok százezres büntetés terhét. (Az APEH tegnapi bejelentése szerint a központi rendszeren május 31-ig feladott bevallások és adatszolgáltatások hibái és késése miatt nem fog mulasztási bírságot kiszabni.)

A május 12-i beadási határidő közeledtével két hazai szoftvercég is közleményben hívta fel a figyelmet az e-bevallást megkönnyítő megoldásaira. A rEVOLUTION Software által forgalmazott e-Bevallás programmal a bevitt adatokból előállítható – valamint utólag megtekinthető és szerkeszthető – a szabványos elektronikus bevallási formátum. A program segítségével ezen kívül lehetőség van külső forrásból származó adatok beolvasására, vagy adott esetben a több forrásból származó XML-fájlok összefésülésére. Így egy esetleges javításnál nem kell az egész bevallást újra elkészíteni, elég a meglévőt megváltoztatni. A szoftver részletesen végigvisz az igencsak hosszú adóbevallás folyamatán, és alapszintű kontrollt biztosít, azaz ellenőrzi, hogy minden magánszemélynek legyen adószáma, az adószám ne ismétlődhessen, ne szerepeljen negatív összeg a bevallásban, valamint hogy az összes kifizetés összege megegyezzen az A-lapok megfelelő értékeivel.

A Nexon nexONBÉR bérügyviteli rendszeréhez fejlesztett ki egy E-Bevallás modult, amely szintén alkalmas a szabványos formátumú elektronikus bevallás előállítására, valamint az adatok utólagos megtekintésére és szerkesztésére. Ez a szoftver is lehetőséget nyújt külső forrásból származó adatok beolvasására vagy több XML-fájl összefésülésére, és szintén végez alapszintű ellenőrzést. A modul a nexONBÉR bérügyviteli rendszer jelenlegi felhasználói számára ingyenes, mivel a jogszabály-követési szolgáltatás részét képezi.

A Nexon gondolt azokra a vállalatokra is, melyek más bérügyviteli rendszert használnak. Számukra az E-Bevallás modul dobozos változata érhető el, amely az importálási funkción és az XML-fájlok összefésülési lehetőségén kívül minden fent említett funkciót megvalósít. A szoftver nettó 50 ezer forintos áron kapható, és könyvelőirodák számára többcéges verzióban is megrendelhető.

Azóta történt

Előzmények