Megújult a Gmail, de rosszabb, mint volt

A Google fokozatosan tereli át – egyelőre csak – amerikai felhasználóit a Gmail továbbfejlesztett, elméletben egyszerűbben kezelhető és gyorsabb verziójára. Az újonnan regisztráló felhasználók java része állítólag már az új felületet és motort kapja – opcióval a downgrade-re –, a régi postafiók-tulajdonosoknál pedig menüpontként jelenik meg a frissítés (Newer version). A bloggerek körében csak Gmail 2.0-ként emlegetett fejlesztés azonban – derül ki az IDG tudósításából – nem tűnik átütő sikernek: a panaszok szerint éppenséggel sokkal lassabb, mint a régi, sőt képes a böngésző lefagyasztására is.

Gmail

A Google a fejlesztésekről azt mondja, hogy teljesen átírták a kiszolgáló JavaScript kódot, mégpedig a jövőbeni új szolgáltatások szem előtt tartásával. Szembetűnő változás egyébként első látásra csak a címtár felületén fedezhető fel. „A legtöbb felhasználónak látványos teljesítményjavulást kell látnia. A gyorsabb interfész minden előnye IE7 és Firefox 2 alatt használható ki” – nyilatkozta a cég szóvivője az IDG-nek.

Az első tapasztalatok viszont éppen drámai lassulást mutatnak. A felhasználók egy része szerint az új verziónál egy percig vagy még tovább is eltarthat, amíg betöltődik a kezdőoldal a beérkező levelekkel, de kivárhatatlan reakcióidőket produkál az oldal szöveg gépelésekor vagy egérkattintáskor is, míg másoknál rendszeresen lefagyasztja a böngészőt, az ajánlott Firefoxot. A beszámolók szerint a problémák azonnal megszűnnek, ha visszaváltanak a régi motorra – igaz, ezt minden egyes bejelentkezéskor manuálisan kell megtenni, ha egyszer már frissítettek.

Szinte biztos, hogy a béta-teszternek befogott amerikai felhasználók javaslatai alapján gyorsan kikalapálják az új motort, amely csak eztán mutatkozik be a nemzetközi közönség előtt.

Update: Olvasóink visszajelzéseiből kiderült, hogy nem az amerikai felhasználók, hanem az angol nyelvű felületet használók a tesztalanyok, internetezzenek bárhonnan is. Az amerikaiak által panaszolt hibákba viszont közülük senki nem futott bele.

Azóta történt

Előzmények