Memóriakártyára nyomják Robbie Williams albumát

A népszerű brit énekes slágereit tartalmazó Greatest Hits album a hét elején jelent meg CD-lemezen, novembertől pedig memóriakártyán is megvásárolható lesz – írja a BBC. A beszámolók szerint ez lesz az első olyan, híresség által készített lemez, amely e hordozható formátumban is forgalomba kerül. A számok mellett videókat is tartalmazó műsoros Multimedia Memory Card (MMC) kártyákat Nagy-Britanniában a mobiltelefonokat kínáló Carphone Warehouse üzleteiben lehet majd megvásárolni, lejátszásukhoz megfelelő mobilra, kézi számítógépre, illetve a formátummal kompatibilis olvasóval ellátott pc-re vagy notebookra van szükség.

A kiadó EMI Music elsősorban a fiatal mobilos közönséget veszi célba. Mint mondják: a britek imádják a mobiltelefonokat, a zsebiket a Williams-rajongók is állandóan magukkal hordják, így a memóriakártyás kiadás logikus lépés. Más kérdés, hogy a célközönség mit szól majd az árakhoz. A kártyás kiadást ugyanis 29,99 fontért (körülbelül 10 600 forintért) adják majd, míg a CD-s változat csupán 8,99 fontba (nagyjából 3200 forintba) kerül.

Ráadásul egyelőre azt sem tudni, hogy milyen formátumban és minőségben kerül fel a memóriakártyára az anyag – noha az bizonyos, hogy a tömörítés miatt a hangminőség elmarad a CD-étől . Ez nem kis mértékben függ a felhasznált memóriakártya kapacitásától. MMC-kártyából ma már 1 GB-nál nagyobbak is kaphatók, ezek azonban jóval drágábbak, mint az album tervezett ára.

Egy, a NewsFactor által megkérdezett elemző meglehetősen szkeptikus hangot ütött meg a kísérlettel kapcsolatban. Mint mondta: a széles sávú internet-hozzáférés messze nem ritkaság a szigetországban, ez pedig megkérdőjelezi a kártyás terjesztési modell életképességét. A kiadó és a Carphone Warehouse azonban bizakodó, és karácsonyig további műsoros memóriakártyák kiadását tervezi.

Előzmények