Decemberre begyűrűzik a HDD-hiány

A júliusban kezdődött thaiföldi áradások számos iparágban okoztak fennakadást, mivel olyan ipari zónák is víz alá kerültek, ahol globális vállalatok gyárai működnek. A természeti katasztrófa súlyosan érintette a merevlemezgyártókat is, melyek jelentős termeléskiesésről voltak kénytelenek beszámolni.

A DigiTimes számítógépes alkatrészgyártóktól származó információi szerint a jelenlegi, negyedik negyedévben körülbelül 180 millió darab merevlemezre lenne kereslet, de ennek csak 65 százalékát tudják kielégíteni a bajba került piaci szereplők. Azaz körülbelül 110-130 millió meghajtó érhető el a kínálati oldalon.

A tajvani lapnak az Acer alelnöke, Scott Lin elmondta: a PC-gyártók készletei rövidesen elfogynak, így várhatóan decembertől kezdik majd érezni a hiány hatását, amely jövő februárban tetőzik. Márciustól a hiány fokozatosan enyhül majd – jósolta a vállalatvezető. Az Acer korábban úgy számolt, hogy az idei negyedik negyedévben a notebookforgalma szerény mértékben növekedni fog, de a merevlemezhiány miatt a prognózist revideálták: most 5-10 százalékos visszaesést várnak.

Hasonlóan az Acerhez, a PC-gyártók optimistább része azt várja, hogy 2012 első negyedévének végére enyhül majd a hiány, mások szerint azonban csak a második negyedévtől várható javulás. A szereplők úgy becsülik, hogy a merevlemezpiacon a gyártás teljes normalizálódása hosszú folyamat lesz, 9-24 hónapig is eltarthat, ezért várhatóan a 2012-es év egészében magasabb HDD-árakkal kell számolni.

Az Acer jelezte: részben az áremelkedés miatt a decembertől piacra kerülő új notebookmodelljei 2-3 százalékkal drágábbak lesznek. A DigiTimes szerint hasonló mértékű áremelésben gondolkodik a Dell és az Asus is.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Acer

Azóta történt

Előzmények