Mi lesz veled, Thunderbird?

A múlt héten Mitchell Baker, a Mozilla Corporation vezérigazgatója egy hosszú blogbejegyzést szentelt a Thunderbird e-mail kliensnek. Amint a felhívásnak is felfogható írásban ecseteli: noha a szoftver jó, a fejlesztésére nem tudnak kellő figyelmet fordítani, mivel a Mozilla energiáit szinte teljes egészében leköti a Firefox. Ezért – írja – az lenne a levelező számára a legjobb megoldás, ha valamilyen formában – akár úgy, hogy önálló nonprofit szervezetet hoznak létre e célra, akár úgy, hogy a Mozilla Alapítványon belül gründolnak egy dedikált részleget, vagy közösségi projektként teszik elérhetővé – önállósítanák a fejlesztését. Mivel még döntés az ügyben nem született, javaslatokat várnak a közösség tagjaitól is.

Bár úgy tűnt, Baker felhívásának célja a Thunderbird hatékonyabb fejlesztésének biztosítása, nem kellett sokat várni az összeesküvés-elméletekre. Ezek szerint a háttérben a Mozilla első számú partnere és támogatója, a Google áll, amelynek feltett szándéka a Gmaillel rivalizáló szoftver fejlesztésének leállítása. „Talán ki akarják nyírni vagy legalábbis akadályozni szeretnék a Thunderbird fejlesztését, hogy az Outlook/Exchange birodalmat elhagyók a Google-hoz pártoljanak” – írta az egyik hozzászóló.

Baker tagadta, hogy a Thunderbird-fejlesztés leválasztására irányuló szándéknak bármiféle köze lenne a Google-höz, mint írja: nem kérték ki a keresővállalat véleményét az ügyben. Tény ugyanakkor, hogy 2005-ben a Google 52 millió dollárral támogatta a Mozillát.

A Thunderbird két vezető fejlesztője, Scott MacGregor és David Bienvenu támogatják a kliens önállósítását, és igyekeztek biztosítani a felhasználókat arról, hogy – akárhogy is lesz – a munka zavartalanul folyik tovább. „Sem mi, sem a közösség nem fog eltűnni. A Thunderbirdnek lesz következő verziója” – írták, utalva a készülő 3.0-ra.

Azóta történt

Előzmények