Többé nem viszi el az EU-s felhőből az adatokat a Microsoft

Az EU-ban lévő felhős ügyfelek minden adata a régióban lesz feldolgozható és tárolható.

Régóta nagy vitatéma, hogy hová viszik, hol dolgozzák fel, hogyan tárolják és miként férnek hozzá az EU-s adatokhoz az amerikai cégek, bár ezek a kérdések a világ minden pontján egyre égetőbbnek bizonyultak. Az európai magánszféra-félelmek és szigorodó környezet fényében a Microsoft most úgy döntött: az EU-s felhős ügyfelek minden személyes adata a régióban lesz feldolgozható és tárolható. Az újítást több fázisban hajtják végre.

A tech cégek az effajta tárolási és feldolgozási lehetőségeket nem jókedvükből indítják el: alapvetően törvények és szigorítások ösztönzik őket. Az AWS már októberben jelezte: lehetővé teszi az EU-s szervereken való adattárolást.

A Microsoft eddig némely adatok helyi feldolgozását tette lehetővé, de most a rendszer generálta logokban lévő adatok is idetartoznak már.

A nagy cégek számára annyira hatalmas és sok ország között szétterülő probléma lett az adattárolás, hogy általában követhetetlen, hol vannak az adatok, és megfelel-e minden az adatvédelmi törvényeknek. A Microsoft még idén indítja a következő fázist is: az átmeneti adatküldeményeket is itt tárolják, ami a technikai támogatáshoz szükséges. Fizetős támogatás is lesz, ami a kezdeti technikai segítséget az EU-n belülről biztosítja.

Azóta történt

Előzmények