Összeállt az OpenAI francia riválisával a Microsoft

Ezentúl a Mistral AI-modellek is elérhetőek az Azure-on keresztül. Eközben alapelvekkel segítenék az innovációt és a versenyt. A Google pedig hamarosan újraindítja a képgenerátorát, amelyben hibát találtak.

A Microsoft közölte, hogy az Azure felhős platformon egy új együttműködés keretében ezentúl a francia startup, a Mistral AI-modelljei is elérhetőek lesznek.

Több éves megállapodás született, ennek keretében számos AI-modell válik elérhetővé, így a Microsoft az ügyfélszerzés és az Azure építése során már nem csak az OpenAI-ra támaszkodik. Az üzlet keretében a jelentések szerint a Microsoft kisebb részesedést is szerez a Mistralban. A Microsoft szerint a befektetés ellenére nem lesznek tulajdonosok (sokak szerint azért, mert az OpenAI jelentős pénzekkel való felkarolása így is hatalmas hatósági kritikát hozott az EU-ban és az USA-ban).

A Mistral egyébként az Amazonnál és a Google-nél is terjeszti majd a modelljeit, alapítói a Meta és a DeepMind korábbi AI-szakemberei.

A Microsoft egyébként alapelvekkel segítené az AI világában az innovációt és a versenyt, ezekről Brad Smith maga beszélt tegnap. Szakemberek szerint a dominanciája miatti aggodalmat oszlatná el a cég.

A Google eközben heteken belül újraindítja a Gemini AI képgenerátorát, miután leállította azt, amiért pontatlanságokat fedeztek fel a történelmi képalkotások kapcsán.

Azóta történt

Előzmények