A Microsoft is elindít egy közösségi oldalt

Nem kevéssé meglepő hír terjed a szaksajtóban, ugyanis a The Verge nevű oldalnak sikerült hozzájutnia egy demóhoz, mely azt bizonyítja, hogy a Microsoft is egy saját közösségi platform kidolgozásán fáradozik.

Meglepő a hír két okból: egyrészt a közösségi oldalak „piaca” ma nagyon sajátos helyzetben van, mivel a Facebook dominanciáját szinte lehetetlen megtörni, az egyetlen esélyes versenytárs a Google lehet, akik épp az elmúlt hetekben ölik szinte minden energiájukat a saját fejlesztésű rendszer, a Google+ kiterjesztésébe és propagálásába. Másrészt azért meglepő az állítólag SOCL-nak hívott Microsoft-vállalkozás léte, mivel az online szolgáltatások terén kissé mindig lemaradó cégnek már eddig is léteztek meglehetősen jó minőségű közösségi szolgáltatásai, amelyek ugyan értékeik ellenére sem érték el a tömegfelhasználás ingerküszöbét, de mégis jól működtek önmagukban is.

socl

A Microsoft beszállása ebbe az üzletágba természetes módon vet fel kérdéseket, főképp azt nem tudni, milyen koncepció alapján képzelik el a SOCL működését. A Facebook világsikert hozó modelljét nem érdemes másolni, abban egyelőre még ők a legjobbak. A Google sokat átvett ugyan a Facebooktól a Google+-ban, de ha bejön nekik ez a szolgáltatás, az elsősorban mégis csak annak lesz köszönhető, hogy a hihetetlenül tőkeerős cég az online piacon sokkal több területen vezető, mint a főként egy szegmensre koncentráló Facebook, így a Google-nak megvan rá a módja, hogy a különféle lehetőségeket kihasználó internetezőket rávegye – esetleg rákényszerítse – a Google+ használatára.

A The Verge által közzétett képernyőképek semmi szenzációt nem mutatnak – nem is mutathatnak, hiszen a közösségi igényeket kiszolgáló funkciók mára letisztultnak mondhatóak, de legalábbis az alapszerkezeten nem érdemes változtatni, tehát várhatóan a SOCL is így fog működni (ez még akkor is állítható, ha a kiszivárgott képek egy konceptterv részei, melyek a megjelenést még nem, csak a szerkezetet tükrözik).

A szaklapok újságírói még csak találgatják, hogy mi lehet az az elem, ami vonzóvá teheti a SOCL-t a felhasználók előtt. Erre valószínűleg hamarosan választ kapunk, ugyanis a hírek szerint a zártkörű tesztek végeztével a SOCL hamarosan nyilvános bétában is kipróbálható lesz.

Azóta történt

Előzmények