A Mozilla megpróbál pénzt termelni a Thunderbirddel

Az egyszer már halálra ítélt szoftver pár éve feltámadt, de életben is kell tartani.

A Mozilla Alapítvány tegnapelőtt jelentette be, hogy a Thunderbird felügyelete és menedzselése átkerül egy nemrég alapított leányvállalathoz, a MZLA Technologies Corporationhöz.

A hivatalos blogon megjelent közleményben Philipp Kewisch termékmenedzser közölte, hogy az e-mail kliens szoftver a már több mint két éve tervezett lépés után is nyílt forrású és ingyenes lesz: a változtatás célja az, hogy az alapítványi keretek közül kiemeljék az üzleti világba, és a mindeddig kizárólag adományokból finanszírozott fejlesztést és támogatást a piacról megszerzett jövedelmekből tudják biztosítani.

Kewisch így fogalmaz: „A Thunderbird átlépése az MZLA Technologies Corporationbe a projekt számára nemcsak nagyobb rugalmasságot és mozgékonyságot jelent, hanem azt is, hogy lehetőség nyílik olyan új termékek és szolgáltatások nyújtására is felhasználóink számára, melyeket a Mozilla Alapítvány keretében nem lehetséges megvalósítani.” Majd ezt értelmezve kijelenti, hogy ha nem adományokra lesznek rászorulva, hanem partnerségi megállapodások adják az anyagi bázist, új lehetőségek nyílnak meg – hasonlóan ahhoz, ahogy a Firefox böngésző menedzselését is egy üzleti vállalkozás végzi már jó ideje.

A lépés korántsem váratlan. A Thunderbird 2012 körül az anyagi eszközök hiánya miatt közel járt a megszűnéshez, akkor komolyan felmerült a projekt leállítása. A válság 2015-ben tetőzött, amikor az alapítvány már rákényszerült, hogy radikálisan új utakat keressen, ha nem akarják kukázni az e-mail klienst – ekkor valós alternatíva volt, hogy jegelik a Thunderbirdöt, nem fejlesztik tovább. Ám világszerte olyan népszerű a szoftver, hogy tömegek mozdultak meg, és a hirtelen jött támogatás átsegítette a válságon a projektet – ez azonban nyilvánvalóan nem lehetett végleges megoldás. Az anyagi támasz segített abban, hogy aktív fejlesztési folyamat induljon meg, de hogy ez fennmaradjon, szükséges a finanszírozási háttér megváltoztatása is. Ezt látjuk most. Hogy milyen eredménnyel történik ez meg, a jövő dönti el.

Azóta történt

Előzmények