Márpedig fizetni fogtok a hírekért!

A világ egyik legnagyobb sajtómágnása, Rupert Murdoch, a második legnagyobb médiavállalataként számon tartott News Corp. alapítója és vezetője tovább folytatja a Google ellen indított háborúját: egy pénteki interjújában, melyet az egyébként az ő tulajdonában lévő Sky News Australiának adott, kijelentette, hogy a pletykák igazak: indexre fogja tenni a Google-t, vagyis nem járul hozzá, hogy a cég keresőmotorjai végignézzék a birodalmába tartozó weboldalak tartalmát, majd ezeket az írásokat, képeket, videókat megjelenítsék a Google News ajánlójában.

A Google erre a kijelentésre higgadtan reagált: mint szóvivőjük kifejtette, senkinek sem kötelező megjelenni a percenként százezer kattintást regisztráló sajtóajánlóban, sosem tagadták, sőt ajánlották, hogy ha valakinek aggályai vannak ezzel kapcsolatban, elegendő egy kétsoros egyszerű kódot elhelyeznie a honlapon, s akkor a keresőrobotok nem fogják indexelni az oldalt. A Google szerint kifejezetten jót tesz az online sajtónak, ha bekerülnek a világ leglátogatottabb szemléző oldalára, hiszen ezen (a ráadásul reklámmentes) oldalon  csak a címek, illetve a rövid ajánlók szerepelnek, innen a felhasználók továbblépnek az eredeti oldalra, ha el akarják olvasni a szöveget – de ha valaki ezt nem kívánja, a Google természetesen nem erőltetheti.

Murdoch kissé nehezen érthető álláspontját az interjúban egyébként meglehetősen határozott érveléssel, a „látogatói minőségre” való hivatkozással védte meg, felvázolta azt is, hogy milyennek képzeli a webes üzleti modellt: nem a reklámok által támogatott weboldalak érdeklik, mivel ez korlátozott piac, szerinte nem működtethető, inkább úgy véli, hogy ne innen-onnan (például a Google oldaláról) érkezzenek az olvasók. A médiacézár inkább kevesebb, ám előfizetéssel rendelkező olvasót szeretne látni lapjainak weboldalain. Épp ezért már korábban bejelentette azt az egyelőre halasztást szenvedett projektet, mely szerint a News Corp. nagy lapjai a jövőben nem lesznek ingyenesek, s a The Times vagy a The Sun teljes tartalmához csak előfizetési díj ellenében lehet majd hozzáférni az interneten.

Az azért érdekes, hogy ezekhez az információkhoz, Murdoch nyilatkozatához egyébként a legkönnyebben úgy juthat hozzá az érdeklődő, hogy begépeli a Google Newsban az üzletember nevét, az interjút pedig letöltheti a Google tulajdonában lévő YouTube-ról...

Azóta történt

Előzmények