Nem baj a Moore-törvény halála, ott van helyette Raja törvénye

Az Intel felvázolta, hogy mit tehet az iparág a teljesímény további növelése érdekében.

A Moore-törvény talán az informatika egyik legellentmondásosabb megfigyelése. A probléma vele az, hogy eléggé általános a megfogalmazása ahhoz, hogy sok módon lehessen értelmezni, így gyakorlatilag az iparág egy része a halálhírét kelti, míg a másik része szerint nincs itt semmi látnivaló. A két álláspont közötti harc még ma is folyik, de egyre többen állnak be abba a sorba, amely a Moore-törvény végét hirdeti.

Az Intel az egyik olyan cég volt, amely nagyon sokáig kitartott Gordon E. Moore sok évtizeddel korábbi megfigyelése mellett, de az idei SIGGRAPH alkalmával Jim Keller, a vállalat szilíciumtechnikáért felelős menedzsere, valamint a TSCG részleg alelnöke beidézte Jen-Hsun Huang és David Patterson korábbi állításait, amelyek szerint a Moore-törvénynek vége.

A Moore-törvény A Moore-törvény
A Moore-törvény (forrás: Anshel Sag Twitter) [+]

Ettől persze a megfigyelés 50 évig működött, noha az is igaz, hogy Gordon E. Moore 1975-ben átfogalmazta, de az iparág épített rá, és tulajdonképpen egy önbeteljesítő jóslattá vált. A mai gyártástechnológia problémák mellett azonban már nem életképes, így új irányokat kell találni helyette.

Bell törvénye
Bell törvénye (forrás: Anshel Sag Twitter) [+]

Jim Keller szerint érdekes opció lehet Bell törvénye, amely kimondja, hogy tíz évente egy új számítástechnikai osztály születik. Jelen pillanatbak ezek az okostelefonok, viszont Bell törvénye inkább egy platformra vonatkozó megfigyelés, amely ugyan függ a készülő lapkák képességeitől, de nem kifejezetten ezeken van a fókusz.

Raja törvénye
Raja törvénye (forrás: Anshel Sag Twitter) [+]

A fentiek miatt a Moore-törvény helyére értékesebb alternatíva lehet Raja törvénye, amit Raja Koduri, az Intel vezető chiptervezője fogalmazott meg. Ez alapján tíz évente teljesen új architektúra születik. Maga a megállapítás reális is, leszámítva az egymagos processzorok éráját, amikor a Moore-törvény még tényleg működött. Utána viszont megfigyelhető volt, hogy a többmagos processzorokat viszonylag gyorsan váltotta a GPU-k érája, most pedig a diszkrét AI korszaka következik, legalábbis Raja Koduri értelmezésében.

A Bell és a Raja törvénye egyébként nem különbözik annyira egymástól. Ahhoz ugyanis, hogy a Bell-törvény működjön, a Raja-törvénynek kell érvényesülnie, hiszen új architektúra nélkül az iparág nem tud új számítástechnikai osztályokat létrehozni. Az Intel a jövőben ezeket figyelembe véve fejleszt, így reményeik szerint a  Moore-törvény halála nem állítja meg a fejlődést.

Azóta történt