Nem várható roham az ékezetes domainnevekért

Nem kell a pár évvel ezelőtti domainnév-liberalizációkor tapasztalható rohammal számolni az ékezetes domainnevek március elsejei bevezetésekor – állítja Martos Balázs, az Internet Szolgáltatók Tanácsa elnökségi tagja. A felfokozott érdeklődés elmaradásának legfontosabb oka, hogy március 29-ig csak az elsőbbségi (prioritásos) domainneveket regisztrálhatják azok, akiknek már a tulajdonában van a domain ékezet nélküli változata, amelyet átírhat ékezetesre. Így az arviz.hu tulajdonosa csak az árvíz.hu domainnév esetében élvez elsőbbségi prioritást, az arvíz.hu esetében nem – tette hozzá Martos. Az "egyszerű" prioritás az azon a néven a cégbíróságon bejegyzett céget, illetve szervezetet illeti meg. Ők csak március 29-től április 19-ig élveznek elsőbbséget. Elsőbbségi, nem prioritásos igényeket április 19-én déltől lehet nyilvántartásba venni. Ilyenkor az ékezet nélküli domainnevet birtokló, de a névhez nem köthető személyek jegyezhetik be igényeiket az ékezetes névre.

Május 10-én déltől viszont teljes mértékben megnyílik a piac, ekkortól nyilvántartásba vehetők a nem prioritásos igények is. Némi megszorításra azonban ekkor is számítani lehet, ugyanis május 21-én délig nem a beérkezési sorrendben bírálják el az igényeket. A regisztrációs eljárás 24-én délig leáll, új igényeket nem fogad el, majd az ékezetes, nem prioritásos igényeket a számítógép véletlen sorrendbe rendezi, és az igénylők ennek megfelelően kapják meg nyilvántartásba vételi időpecsétjüket. Ezután a regisztráció újraindul, de az új igényeket a hagyományos (prioritásos és nem prioritásos) formák szerint, a domainregisztrációs szabályzat állandó szabályai szerint fogadják.

Martos szerint a rendszert már alkalmazó országoknál általános tapasztalat, hogy nincs regisztrációs roham a piacnyitást követően. Így Magyarországon sem számíthatunk tülekedésre, hiszen a böngészőprogramoknak csupán töredéke képes kezelni az ékezetes beírásokat. Ennek inkább hosszú távú hatása lesz: az internetezésre most rászokó fiatalabb korosztály kap többletlehetőséget. Az ékezetes domainek inkább az európaitól teljesen különböző írásmóddal rendelkező nyelvek esetén fontosak. A domainneveket regisztrálóknak csak kiegészítésként ajánlják, hiszen külföldi billentyűzeten továbbra is igen nehézkes lesz a keresés – tette hozzá Martos.

Előzmények