Ötmillió eurót nyúlt le a hajdúszoboszlói netes csaló

Egy 30 éves román férfi, egyelőre még ismeretlen társaival, egy hajdúszoboszlói vállalkozás honlapján működtetett online POS-terminálon négy nap alatt 3181 vásárlást kezdeményezett, összesen több mint ötmillió euróért – adta hírül ma a Népszabadság.

Az érintett honlapon a tájékoztatás szerint internetes telefonálási lehetőség megvásárlására volt lehetőség – 10, 20 és 50 euró értékben, s a számlát bankkártyával rendezhették az ügyfelek. A letartóztatott férfi a hajdúszoboszlói céget még július 4-én vásárolta meg, s a terminál üzemeltetésére szeptember 9-én kötött szerződést egy hazai bankkal, a tesztüzem befejezése után azonban a pénzintézet beleegyezése nélkül az eredeti csomagokat 500 és 5000 eurósokra módosította.

Az érintett bank az október 3-a és 7-e között tapasztalt 3181 vásárlás láttán fogott gyanút, s ekkor zárolták a tranzakciókat, majd feljelentést tettek a rendőrségen. A nyomozás eddigi adatai szerint a honlap üzemeltetői valamennyi vásárlás esetében a POS-terminálon illegálisan megszerzett kártyaadatok felhasználásával, hamisított bankkártyákkal fizettek.

Október 9-én és 10-én a Nemzeti Nyomozó Iroda egyidejűleg több helyszínen tartott házkutatást, számítógépeket foglaltak le, valamint gyanúsítottként hallgatták ki a román ügyvezető magyar segítőit is, akik például a hajdúszoboszlói cég megvásárlásában segédkeztek neki. Ugyanakkor jelenleg csak az ügyvezetőt tartóztatták le, a többiek szabadlábon védekezhetnek.

Azóta történt

Előzmények