Netes cenzúratörvényekre készül Oroszország?


Ivan Szidoruk (Fotó: Igor Rogyin)

Oroszország vezetésének cenzúráznia kellene az internetes oldalakat, hogy a szélsőséges tartalmakat ki tudják szűrni – nyilatkozta a Kommerszant nevű lapnak egy vezető állami jogász. „Meg kell változtatnunk a jelenleg érvényes törvényeinket. Amint a tapasztalatok mutatják, az internet gyakran ad teret a szélsőséges tartalmak terjedésének” – mondta pénteken Ivan Szidoruk helyettes államügyész.

Egy Rosztovban, a rendvédelmi szervezetek számára rendezett találkozón Szidoruk (akit a szilovikok közé számítanak – e szó a „hatalom”, „erő” jelentésű orosz „szíla” szóból származik, s azokat jelölik vele, akik [mint Jelcin és Putyin] a szovjet rendszerben tagjai voltak az erőszakszervezeteknek, a titkosszolgálatoknak vagy a hadseregnek, s ma a hatalom irányító pozícióiban vannak) előző nap kifejtette, hogy államának szüksége van egy hatékony ellenőrző rendszerre, hogy a neten megjelenő anyagok törvényességét biztosítsák.

A nyilatkozatra reagálva a szövetségi ügyészség közölte, hogy Szidoruk a személyes véleményének adott hangot, szó sincs arról, hogy egy cenzúratörvény előkészítésén dolgoznának. Oroszországnak már vannak olyan törvényei, amelyek a különlegese károsnak ítélt tevékenységek (például a fajgyűlölő és neonáci csoportok működése) megfékezését célozzák.

Az orosz rendszer kritikusai viszont erre azt mondják, hogy ezek a törvények csak arra jók, hogy – kiforgatva őket – Vlagyimir Putyin elnök ellenzékét lehetetlenítsék el általuk, illetve meggátolják azt, hogy az ellenzék a vezetés számára kényes témákról (mint például a csecsenföldi eseményekről) nyíltan beszélhessen. Az orosz média napjainkra, állítják a kritikusok, gyakorlatilag kormánykézben van, nincs már az országban független televíziós csatorna, s a nem a kormány által kézivezérelt újságok is egy kézen megszámolhatóak, s ezek is csak egy-egy helyi közösséghez érnek el.

Az internetes tartalmak ellenőrizhetetlensége egyébként már rég szálka az orosz vezetés szemében, áprilisban például eljárást indítottak egy bloggerrel szemben, aki azt írta a rendőrség tagjairól, hogy nyilvánosan kellene őket megégetni a köztereken. Szidorukhoz hasonlóan nyilatkozott június 5-én a Szövetségi Biztonsági Szolgálat vezetője, az ugyancsak szilovik Nyikolaj Partusev is, aki szerint szigorú intézkedésekre van szükség, mivel jelenleg is mintegy ötezer olyan oldal található a hálón, melyet szélsőséges csoportok és mozgalmak működtetnek.

A jogvédő szervezetek azonnal reagáltak Szidoruk kijelentéseire, s komoly aggodalmaikat fejezték ki, mondván, hogy Oroszországban már most is kontroll alatt tartják az internetes tartalmakat, s félő, hogy ehhez nemsokára a törvényes felhatalmazást is megadják az állami szerveknek.

Azóta történt

Előzmények