Növelte nyereségét az IBM

Az IBM harmadik negyedéves jelentése egészséges profitnövekedésről adott számot, igaz, az összképet rontotta egy, a dolgozók által indított munkaügyi perek lezárásaként fizetett 320 millió dolláros kártérítési tétel. Egyértelműen jó hír ugyanakkor, hogy a vállalat optimista előrejelzéseket fogalmazott meg.

A szeptember 30-án véget ért negyedévben a kék óriás – a 320 milliós kártérítési összeget is számolva – 1,8 milliárd dollár, részvényenként 1,06 dollár nyereséget ért el, ami 1 százalékkal több, mint az egy évvel korábbi 1,79 milliárd dolláros profit. A megegyezés költségeit figyelmen kívül hagyva a nyereség 2 milliárd dollárra, részvényenként 1,17 dollárra rúg. A Thomson First Call által megkérdezett elemzők – szintén az egyszeri költségek nélkül – 1,14 dolláros EPS-t vártak. A negyedéves árbevétel 23,4 milliárd dollár volt.

A Global Services üzletág forgalma 5, a hardverdivízió árbevétele pedig 9 százalékkal nőtt. A vasak közül a zSeries mainframe és az xSeries x86-os kiszolgálók eladásai pörögtek látványosan. A második negyedévben csökkenő forgalomról számot adó szoftver-üzletág ismét növekedési pályára állt, főként a WebSphere, Tivoli és DB2 erős eladásainak köszönhetően.

Az IBM egyben megemelte az év egészére vonatkozó profitelőrejelzését, és immár legalább részvényenként 5 dollár körüli nyereséget vár.

A vállalat papírjai a rendes kereskedésben 1,07 dolláros emelkedés után 85,92 dolláron zártak, majd a jelentés közzétételét követően tovább emelkedtek, egészen 87,90 dollárig.

  • Kapcsolódó cégek:
  • IBM

Azóta történt

Előzmények