Olcsón megúszta a Sony

Néhány nappal azután, hogy Kaliforniával és Texasszal megegyezett, a Sony BMG 39 további szövetségi állammal is megállapodott a tavaly nagy botrányt kavart rootkites másolásvédelem kapcsán indított eljárások lezárásáról. A japán Sony Corp. és a német Bertelsmann AG vegyesvállalata összesen 4,25 millió dollárt fizet az államoknak, illetve legfeljebb 175 dollár kártalanítást azoknak a felhasználóknak, akik számítógépeiben az alkalmazott védelem kárt okozott.

Amint az ismert, a vállalat tavaly egy brit cég XCP (Extended Copy Protection) névre keresztelt eljárásával védve hozta forgalomba egyes CD-it. Mint később kiderült: a windowsos számítógépekre a megoldás a felhasználó megkérdezése és tájékoztatása nélkül feltelepített egy programot, amely csak a mellékelt médialejátszó és rippelő szoftvert engedte hozzáférni a CD-meghajtóhoz. A rootkitként viselkedő szoftvert eltávolítani nem lehetett, aki ezzel próbálkozott, legfeljebb annyit ért el, hogy aztán nem tudta használni az optikai meghajtóját – derül ki a Wikipedia összefoglalójából. Külön aggályos volt, hogy a sunyi program álcázó trükkjét, amellyel elrejtette magát az egyszerűbb rendszereszközök elől, egyéb kártékony programok is felhasználhatták rejtőzködésre – nem is kellett sokat várni az első ilyen trójai megjelenésére.

A Sony csak az Egyesült Államokban körülbelül 12,6 millió olyan CD-t adott el, amelyeken volt XCP-s védelem. Miután az internetes fórumokon felbukkant panaszok alapján kirobbant és terebélyesedett a botrány, a vállalat visszatáncolt, és felhagyott a problémás másolásvédelem használatával.

A mostani megegyezés értelmében a Sony BMG a jövőben nem használhat hasonló digitális jogkezelő rendszert. Az egyezséget kezdeményező 13 állam fejenként 316 538 dollárt kap a vállalattól, míg a többiek mindössze 5000-et. Ezzel a kiadó igen olcsón megúszta, hiszen Kalifornia és Texas 750 000 dollárnál nem adta alább.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Sony

Azóta történt

Előzmények