Öngyilkosság élőben a neten


Virtuális felelősség

Az angol rendőrség egy 42 éves férfi öngyilkosságának ügyében nyomoz, aki tettét élőben, egy webkamera által közvetítve követte el. A nyomozók hangsúlyosan kérik a szemtanúkat, hogy az esetlegesen rögzített képeket ne tegyék közzé az interneten, ne hívják fel erre mások figyelmét sem – számol be a BBC a szigetországot megrázó esetről.

A wellingtoni Kevin Whitrick szerda éjjel jelentkezett be a PalTalk nevű chatoldal egyik szobájába, mely az „insult” elnevezést viselte, s ahol a felhasználók egymás sértegetését gyakorolták. Két órával öngyilkossága előtt az akkor épp online lévő körülbelül 50 chatelőnek bejelentette, hogy mire készül. Az eddigi információk szerint senki nem vette komolyan Whitrick szavait, valamiféle különös játéknak, a virtuális világukban zajló összecsapások, sértegetések megalázások valamiféle új színfoltjának gondolták. Ebből fakadóan tréfálkoztak rajta; volt, aki még biztatta is, s azt mondták neki, hogy nem hiszik el ezt az egészet, s ha komolyan gondolja, kapcsolja be a webkameráját. Whitrick így is tett, majd nem sokkal ezek után a többiek szeme láttára felakasztotta magát.

A megdöbbent „nézők” csak percek elteltével fogták fel, hogy nem színjátékot látnak, s közülük többen azonnal értesítették a rendőrséget és a mentőket, akik – miután több bejelentés után rájöttek, hogy nem tréfáról van szó – érintkezésbe léptek az internetszolgáltatóval, megszerezték a férfi lakcímét, de már nem tudták újraéleszteni Whitricket.

A család és a hatóságok által eddig közölt információk szerint kétgyermekes Kevin Whitrick az utóbbi időben súlyos depresszióban szenvedett, melyben szerepet játszott megromlott házassága, édesapja közelmúltbeli halála s egy tavalyi súlyos autóbaleset, melyből azóta sem épült fel teljesen.

A rendőrség tovább folytatja a nyomozást, hogy történtek pontos részleteit feltárhassák.

Azóta történt

Előzmények