Még idén elindul az első brit önjáró taxik nyilvános tesztje

A kísérleti járműveket olyan helyekre szánják, ahol nem vagy nehezen megoldható a buszos vagy vonatos tömegközlekedés.

A GATEway Project keretében még ebben az évben megkezdődik az a nyilvános tesztüzem, melyben egy rövid útvonalon bárki kipróbálhatja azokat az önjáró taxikat, melyek autonóm módon, sofőr nélkül szállítják az utasokat.

A dél-londoni O2 arénát és egy szállodát összekötő, két kilométeres úton négy megálló lesz. A jármű öt utast képes egyszerre szállítani, és a tesztüzem miatt a kocsiban tartózkodik majd egy „biztonsági felügyelő” is. Az előzetes tesztek Milton Keynes városában zajlottak, ám míg ebben csak regisztrált felhasználók vehettek részt, a greenwichi nyilvános tesztben viszont bárki beszállhat az autókba.

Hasonló projekt már folyik a londoni Heathrow repülőtéren, de itt egy más célra tervezett járművet tesztelnek, speciális, az egyéb forgalomtól elzárt útvonalon. Greenwichben viszont a kijelölt tesztútvonalat szabadon használhatják a gyalogosok és a kerékpárosok is.

A járművekbe már nem szereltek hagyományos kontroll- és irányítórendszereket, de a biztonsági felügyelő képes lelassítani a biztonsági okokból egyébként is csak maximum 15 km/óra sebességre beállított autókat, illetve szükség esetén le tudja állítani az önvezető rendszert.

A programot a brit kormány szponzorálja, és mindez, a tömegközlekedést modernizáló fejlesztés csak egy eleme egy nagyobb, az önjáró járművek fejlesztését megcélzó projektnek.

Azóta történt

Előzmények