Ötmilliárd dollárért bővíti szoftverkínálatát az IBM

Az IBM ajánlatot tett az üzletiintelligencia-szoftvereket fejlesztő kanadai Cognos Inc. felvásárlására. Az informatikai óriás a pénteki záróárfolyamnál 9 százalékkal magasabb összeget, 58 dollárt, azaz összesen közel 5 milliárd dollárt hajlandó fizetni a cég részvényeiért, készpénzben. Az ügyletet a részvényeseknek és az illetékes hatóságoknak még jóvá kell hagynia.

Az akvizíció néhány hónappal követi csak a riválisok hasonló felvásárlásait. Az SAP október elején jelentette be, hogy 4,8 milliárd euróért felvásárolja az üzletiintelligencia-bizniszben utazó Business Objects SA-t, az Oracle pedig tavasszal csengetett ki 3,3 milliárd dollárt a szintén e területen tevékenykedő Hyperion Solutionsért. Az IBM ugyanakkor igyekezett hangsúlyozni, hogy döntése nem reakció versenytársai lépéseire. „Sosem kezdeményezünk akvizíciót defenzív lépésként vagy abból kiindulva, hogy mások mit tesznek” – erősködött az AP riporterének Steve Mills, az IBM szoftverüzletágának vezetője.

Az üzletiintelligencia-megoldások olyan alkalmazások, amelyek segítenek a vállalatokon belül képződő hatalmas adathalmazból kinyerni és elemezni a releváns információkat, és így támogatják a vezetői döntéshozatalt. A 1969-ben alapított Cognos a legutóbbi üzleti évét közel egymilliárd dollár árbevétellel és 118 millió dollár profittal zárta. A céget az IBM integrálni tervezi a megfelelő szoftverüzletágába.

A Cognos-papírok pénteken 52,98 dolláron zártak, de az SAP-Business Objects üzlet előtt általában a 40 dollár környékén cseréltek gazdát. Ma, az IBM bejelentését követően az árfolyam 7,7 százalékkal, 57,07 dollárra szökött a nyitás előtti kereskedésben.

  • Kapcsolódó cégek:
  • IBM

Azóta történt

Előzmények